Azi aflam castigatorul BCR

Marti, 20 Decembrie 2005, ora 09:49
1022 citiri

Investitorul care va prelua pachetul majoritar de actiuni al Bancii Comerciale Romane va fi anuntat astazi, la sediul Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.Ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, a declarat recent ca proiectul contractului de privatizare al BCR 'imbina interesele tuturor, ale investitorului strategic, ale statului roman, ale institutiilor financiare internationale si ale celor ce vor ramane actionari minoritari, incercand ca, in acest proces, interesele lor sa nu fie neglijate'.

Cine sunt Erste si Millenium

Cele doua banci care participa la negocierile finale pentru preluarea pachetului majoritar sunt Erste Bank, din Austria, si Millennium BCP, din Portugalia, castigator fiind desemnat ofertantul ce avanseaza cel mai bun pret pentru pachetul de 61,88 la suta din capitalul social al bancii.

La 31 decembrie 2004, banca portugheza Millenium BCP raporta active de peste 71 de miliarde euro, un sold al imprumuturilor de 50 de miliarde euro, venituri nete din operare de 2,8 miliarde euro si un venit net total de 5,13 miliarde euro.

Erste Bank are active totale in valoare de 152,7 miliarde dolari si a inregistrat, la 31 decembrie 2004, un profit net de 238,3 miliarde euro si de 335,7 miliarde euro la jumatatea anului 2005, 12 milioane de clienti, 2.365 de sucursale.

Actionarii Erste Bank sunt investitori institutionali 45,9 la suta, Die Erste Ostereichische Spar Case Privatstiftung, 32 la suta, Austria Versicherungsverein - sase la suta, investitori privati - sapte la suta, banci de economii - sapte la suta, angajatii bancii - 1,8 la suta.

Ce zic analistii?

Analistii straini sustin ca favorita este banca austriaca, Erste, care va invinge la o diferenta foarte mica. Oricum, nu se va face publica decat oferta castigatoare.

Pe de alta parte, cea mai mare banca spaniola, Santander, ii vede castigatori pe portughezii de la Millenium, care ar urma sa plateasca 3,8 miliarde de euro pe pachetul de 62% din actiunile BCR.

Intre timp, presedintii celor cinci SIF-uri, care detin fiecare cate 6% din BCR, au fost convocati ieri in secret la Guvern. Subiectul - o posibila rascumparare a participatiilor SIF la BCR. Sansele ca asa ceva sa se intample sunt foarte mici, avand in vedere ca Societatile de Investitii Financiare nu ar putea obtine pretul dorit pe actiunile BCR de la AVAS, reprezentantul statului roman la negocieri.

Banii Nostri