Aderarea la UE nu a impulsionat investitiile straine

Joi, 10 Ianuarie 2008, ora 23:54
1208 citiri
Aderarea la UE nu a impulsionat investitiile straine

Cel mai mare proiect de investitii anuntat anul trecut nu depaseste o jumatate de miliard de euro. Ramane inca foarte departe recordul de 2,2 miliarde de euro - cea mai mare suma intrata in tara intr-o singura investitie (prin privatizarea BCR).


Proiectele "de la zero" nu au ajuns inca la sume comparabile cu cele incasate din privatizare.

Zilele trecute, un raport al Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) arata ca, potrivit estimarilor preliminare, investitiile straine directe din Romania au scazut in 2007 cu 21%, la noua miliarde de dolari, de la 11,4 miliarde de dolari in 2006.

Chiar daca ne-am obisnuit ca raportarile din celelalte surse statistice sa fie facute in euro - o valuta devenita mult mai stabila decat dolarul, aflat pe o panta de depreciere in ultimii ani - datele analistilor UNCTAD vorbesc despre faptul ca, pentru noi, 2007 este departe de a fi un an mai bun decat 2006 in materie de investitii straine directe (ISD).

O arata si datele Bancii Nationale - ultimele date privind balanta de plati arata ca, dupa 10 luni, investitiile straine directe reprezentau 5,93 miliarde de euro (8,7 miliarde de dolari). Suma este comparabila cu cea raportata dupa primele 10 luni din 2006: desi s-au raportat 7,9 miliarde de euro, 2,235 miliarde reprezinta suma incasata de stat din vanzarea pachetului de 36,8% detinut la BCR, o tranzactie care poate fi considerata atipica, dat fiind obiectul acesteia, respectiv cea mai mare banca autohtona.

(Tranzactia a fost considerata a 31-a tranzactie la nivel mondial in 2006, dintre cele 172 tranzactii de peste un miliard de dolari).

Din declaratiile ARIS (Agentia de Investitii Straine) se mizeaza totusi pe incheierea anului cu investitii totale de peste 7 miliarde de euro. Datele raman in continuare comparabile cu cele din 2006.

La potential mare, rezultate modeste

Dupa aderare putem vorbi chiar de o scadere a ponderii investitiilor "stabile", asa cum sunt cele reprezentate de participatiile la capital si profitul reinvestit. Astfel, daca in 2006 acestea reprezentau doua treimi din total ISD, in 2007, ponderea s-a redus la mai putin de 50%.

Restul reprezinta credite intra-grup (intre investitor si filiala din Romania), bani care trebuie returnati. Atractivitatea unei economii se masoara cel mai bine prin cantitatea de investitii in proiecte luate de la zero. Or, din acest punct de vedere, asa cum arata si tabelul alaturat, Romania nu se poate lauda cu prea multe proiecte mari de investitii "de la zero" (greenfield).

Cel mai mare de pana acum este cel anuntat de Renault Technologie, un centru de proiectare-dezvoltare auto la Titu, de circa 450 milioane de euro. Cel putin in materie de productie - importante pentru transferul de tehnologie - predomina investitiile de dimensiuni mici, de numai cateva zeci de milioane de euro. Ca numar, ne apropiem de cele care se inregistreaza in Polonia, singura tara din Est comparabila ca dimensiuni (360 in 2006).

Dar, ca suma, per total, suntem inca departe de nivelul asteptat, comparativ cu ceea ce au atras alte tari din Est si comparativ chiar cu potentialul economiei. UNCTAD, arata, in ultimul raport anual privind investitiile, ca, la capitolul potential pentru ISD, Romania sta acum mai bine decat Polonia, Ungaria, Cehia sau Bulgaria. Dar suntem sensibil sub aceste tari, exceptand Bulgaria, la capitolul performanta privind ISD - un stoc de investitii de putin peste 40 miliarde de euro, fata de 100 de miliarde in Polonia sau 80 de miliarde in Ungaria.

<a href=http://www.adevarul.ro/articole/aderarea-la-ue-nu-a-impulsionat-investitiile-straine/337482 target=_blank>Adevarul</a>

Bloombiz.ro Newsletter
Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.