Actionarii vor sa listeze BCR cat mai rapid, crede presedintele bancii

Luni, 12 Martie 2007, ora 13:22
784 citiri

Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR), detinuta de grupul austriac Erste Bank, vor cauta probabil sa listeze titlurile bancii cat mai rapid, mai multe detalii urmand sa fie cunoscute inca din acest an, a declarat luni presedintele executiv al BCR, Nicolae Danila.

"Personal, cred ca actionarii vor cauta sa listeze BCR intr-o perioada cat mai scurta. Anul acesta vom avea mai multe detalii", a spus Danila.

El a adaugat ca dimensiunile bancii, cea mai mare din Romania, inseamna ca orice pachet listat va fi semnificativ pentru piata de capital romaneasca. "In Romania ar trebui sa existe curajul sa se listeze cat mai mult", a afirmat Danila.

Presedintele BCR a participat la deschiderea celei de-a treia cafenele bancare din reteaua BCR, in Bucuresti.

Erste Bank a castigat, la sfarsitul anului 2005, licitatia pentru preluarea unui pachet de 61,88% din titlurile BCR, pentru care a platit 3,75 miliarde euro in octombrie 2006, cand a fost finalizata tranzactia. In ultimul trimestru al anului trecut, Erste a inaintat o oferta salariatilor BCR, care detineau un pachet de 8%, iar la inchiderea operatiunii si-a majorat participatia pana la 69,15%. Cele cinci societati de investitii financiare (SIF) controleaza, in pachete aproximativ egale, circa 30% din titluri.

Banca austriaca s-a angajat la privatizare sa listeze titlurile BCR in termen de trei ani de la data finalizarii procesului. Obligatia ramane in vigoare atat timp cat SIF-urile detin impreuna minim 20% din capitalul bancii.

De asemenea, Erste Bank a inceput, la finele anului tercut, discutiile preliminare cu reprezentantii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si ai Bursei de Valori Bucuresti privind listarea bancii austriece la Bucuresti, avand intentia ferma sa finalizeze operatiunea pana la finele anului 2007.

Prin listarea la Bucuresti, banca austriaca intentioeaza sa usureze procesul de schimb pentru actionarii din Romania, inclusiv salariatii BCR care au optat pentru transferul titlurilor detinute in schimbul unor actiuni la Erste Bank.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)