UPDATE Conducerea BCR Asigurari, implicata in evaziunea de 6 milioane de euro, faceau operatiuni suspecte inca din 2009

Marti, 09 Iulie 2013, ora 16:43
2697 citiri
UPDATE Conducerea BCR Asigurari, implicata in evaziunea de 6 milioane de euro, faceau operatiuni suspecte inca din 2009

Cinci sefi de la BCR Asigurari sunt anchetati de procurorii DIICOT, fiind suspecti intr-un caz de frauda cu asigurari, cu prejudiciii de peste sase milioane de euro. In acest moment, procurorii fac peste 160 de perchezitii in Bucuresti si 26 de judete din tara.

Potrivit unor surse din randul anchetatorilor, noua filiale ale BCR Asigurari de Viata au fost perchezitionate, marti, de procurorii DIICOT si de politisti, fiind ridicati, in baza unor mandate de aducere, 21 de functionari, dintre care cinci cu functii de conducere, respectiv un director din Bucuresti si patru directori zonali.

Sursele citate au precizat pentru Mediafax ca doua dintre filialele la care au fost facute perchezitii sunt din Bucuresti si cate una din Bihor, Cluj, Constanta, Iasi, Maramures, Sibiu si Vaslui.

BCR Asigurari de Viata: Sprijinim actiunea DIICOT

BCR Asigurari de Viata a predat DIICOT Targu Mures inscrisuri si informatii in cadrul investigatiei, sprijina aceasta actiune si coopereaza cu reprezentantii institutiei, a anuntat asiguratorul, care precizeaza ca "niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata".

"In cursul zilei de marti, 9 iulie, BCR Asigurari de Viata a raspuns solicitarilor DIICOT Targu Mures de predare a unor inscrisuri si informatii in cadrul unei actiuni de investigatie pe care aceasta institutie o desfasoara. Din documentele prezentate de DIICOT pana la acest moment, rezulta ca societatii noastre nu i se aduc invinuiri.

Societatea si-a exprimat sprijinul si cooperarea deplina pentru investigatia derulata de DIICOT. (...) Aratam, de asemenea, ca niciun membru al conducerii societatii nu a fost vizat de actiunea desfasurata", se arata intr-un comunicat al BCR Asigurari de Viata.

De asemenea, se mai spune in comunicat, compania prezuma faptul ca modul de lucru al angajatilor si partenerilor sai contractuali este deplin legal pana la proba contrarie, motiv pentru care isi exprima sprijinul si fata de acestia.

ASF: Membrii Directoratului BCR Asigurari de Viata, sanctionati in trecut cu avertisment scris

Membrii Directoratului companiei BCR Asigurari de Viata VIG au fost sanctionati cu avertisment scris de catre autoritatea de supraveghere a pietei asigurarilor, in urma unui control efectuat in anul 2009, precizeaza un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) referitor la cercetarile efectuate de catre DIICOT fata de persoane cu functii de conducere si angajati din cadrul societatii BCR Asigurari de Viata VIG.

"In cazul BCR Asigurari de Viata VIG SA, in perioada august-septembrie 2009 (perioada care face subiectul anchetei DIICOT), CSA - entitate care a fost comasata in ASF - a efectuat un control inopinat la BCR Asigurari de Viata VIG SA.

In obiectul controlului a intrat si verificarea prevederilor contractuale cu privire la rascumpararile partiale si a platilor efectuate pentru contractele de asigurare incheiate. Controlul din 2009 a constatat printre altele ca pentru un numar de 34 de contracte de asigurare cu clauza suplimentara de beneficii, societatea a efectuat 399 de rascumparari partiale mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare, fapta ce constituie contraventie.

Ca urmare a constatarii de mai sus, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a sanctionat cu avertisment scris membrii Directoratului societatii BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group SA, conform politicii de sanctionare graduala si progresiva, obligand totodata societatea sa informeze CSA cu privire la modul de indeplinire a masurilor stabilite prin procesul verbal de control", se arata intr-un comunicat al ASF.

ASF mentioneaza ca asigurarile de viata incheiate de BCR Asigurari de Viata VIG SA sunt asigurari facultative in care drepturile si obligatiile fiecarei parti se stabilesc prin contractul de asigurare, iar drepturile asiguratilor la rascumparari partiale sau totale sunt prevazute in contractele de asigurare, dar trebuie sa respecte prevederile legale. Acestea se refera la interzicerea rascumpararilor partiale mai devreme de 6 luni de la incheierea contractului.

Prevederile legale (OUG 61/2005) stabilesc ca "orice alta plata indiferent de forma sub care este facuta de asigurator, diferita de indemnizatia de asigurare sau reprezentand restituirea rezervei in conditiile legii, nu va putea fi efectuata mai devreme de 6 luni de la data incheierii contractului de asigurare".

166 de perchezitii au avut loc in Bucuresti si in 26 de judete

Conform surselor citate, alaturi de cei 21 de functionari ai BCR Asigurari de Viata au fost ridicati si 23 de administratori ai unor societati comerciale.

"Procurorii D.I.I.C.O.T. efectueaza cercetari fata de persoane cu atributii de conducere si angajati in cadrul unei societati de asigurari, precum si fata de reprezentanti ai unor societati comerciale, care sunt suspectate ca au constituit un grup infractional organizat, in scopul obtinerii unor importante beneficii financiare in modalitatea sustragerii de la plata taxelor si impozitelor aferente unor drepturi salariale", se arata intr-un comunicat al institutiei.

Procurorii DIICOT spun ca modul de operare este unul inedit, "constand in acordarea disimulata a unei parti din drepturile salariale lunare, initial prin incheierea de catre angajator a unei polite formale de asigurare de viata colectiva cu operatorul de asigurari, achitarea contravalorii politelor de asigurare de catre angajator, respectiv a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, in cursul aceleiasi zile sau in ziua urmatoare, de "rascumpararea clauzei suplimentare" si, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de catre asigurator direct in conturile angajatilor - beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plati ca fiind parte din veniturile salariale.

Dupa retinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate in conturile angajatilor, cu o frecventa lunara, sub forma de rascumparare, aceasta reprezentand in fapt o forma mascata de plata a drepturilor salariale, si in acelasi timp o modalitate de sustragere de la plata contributiilor aferente salariilor acordate", spun procurorii.

Prin aceasta metoda, salariatii primeau o parte din indemnizatia lunara cu eludarea platii taxelor aferente acestor drepturi salariale, costul pentru angajator reprezentandu-l doar comisionul de 10% catre asigurator.

Perchezitiile domiciliare sunt efectuate in judetele Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita, Braila, Bihor, Caras, Cluj, Constanta, Galati, Gorj, Hunedoara, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mures, Maramures, Neamt, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Valcea, Vaslui si Vrancea.

#perchezitii asigurari, #frauda asigurari, #prejudiciu frauda asigurari, #director BCR asigurari cercetati , #Investitii