Sinca (BCR): Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste usor in 2014

Luni, 20 Ianuarie 2014, ora 17:48
1743 citiri
Sinca (BCR): Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste usor in 2014

Deficitul de cont curent al Romaniei ar putea creste usor in 2014, la 1,2 - 1,3%, de la 1% in 2013, a declarat luni analistul - sef al BCR Eugen Sinca, vicepresedinte al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).

"Cresterea usoara a deficitului de cont curent in 2014 este cauzata de imbunatatirea minora a investitiilor si a consumului, intr-un an in care creditarea in lei se va intensifica, dupa relaxarea politicii monetare a BNR. Oricum, Romania a trecut din 2013 intr-o zona sigura a balantei de plati, cu un deficit de cont curent mult sub nivelul de 4% din PIB ca medie a ultimilor trei ani, solicitat de procedura de monitorizare a dezechilibrelor macroeconomice ale Comisiei Europene", a explicat Eugen Sinca.

De asemenea, analistul - sef al BCR estimeaza ca randamentul obligatiunilor de stat pe 5 ani va creste cu aproape jumatate de punct procentual pana la finalul lui 2014, pe fondul retragerii stimulilor monetari ai FED si a cresterii inflatiei din semestrul al doilea.

"Cresterea pe care o prognozam in prezent este mai mica fata de cea pe care o prognozam acum cateva saptamani, iar factorul care ne-a determinat sa estimam o crestere mai lenta a randamentelor a fost emisiunea de obligatiuni in dolari, care acopera 10% din necesarul brut de finantare al Ministerului de Finante pe tot anul 2014 si face posibila diminuarea emisiunilor in lei pe piata interna", a mai spus Sinca.

Pentru acest an, analistul - sef al BCR estimeaza ca Romania ar putea inregistra o crestere economica de 2,3%.

Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Europenii și economia pe muchie de cuțit a României. Detaliile care ne fac vulnerabili în fața oricărui șoc extern
Ultimul raport axat pe evoluția vulnerabilităților economiei române este o analiză la rece a situației țării noastre din prezent. În spatele cifrelor și al predicțiilor încărcate de...
#deficit cont curent, #investitii romania, #creditarea populatiei , #Investitii