Banca Centrala Europeana (BCE) va trebui sa angajeze inca aproximativ 2.000 de persoane pentru implementarea uniunii bancare, arata studiul unei companii de consultanta, comandat de institutie.
Raportul recomanda BCE accelerarea procesului prin care sa isi asigure resursele umane necesare supravegherii a bancilor, daca doreste sa isi indeplineasca satisfacator rolul sau de supervizor al acestora si sa isi pastreze reputatia, scrie Financial Times.
Studiul, realizat de Promontory Financial Group, ofera o perspectiva sumbra cu privire la magnitudinea schimbarilor pe care BCE trebuie sa le fi implementat pana in 2014, cand vor fi intrat in vigoare noile sale prerogative.
Astfel, BCE nu a prezentat pana acum planuri foarte clare cu privire la modul in care se va extinde, reprezentantii sai declarand in decembrie ca probabil vor fi necesari inca 500 - 1.000 de angajati.
Pe de alta parte, Promontory recomanda ca pana in 2017 sa fie angajate inca 1.997 de persoane, tinand cont ca la acea data BCE va supraveghea direct 130 de banci. Comparativ, Germania are in acest moment 1500 de angajati care se ocupa de supravegherea bancara.
Planurile BCE, urmarite atent de Parlamentul European
Un alt punct sensibil al raportului tine de modul in care isi vor putea exercita puterea regulatorii nationali, tinand cont de riscul de aparitie al unei lupte pentru putere in interiorul BCE. Promotory recomanda ca reprezentantii bancilor nationale sa se abtina de la deciziile privind propriile lor tari.
In plus, se pune problema cine va detine puterea executiva in cadrul mecanismului de supraveghere. Raportul considera ca vice-presedintele acestuia ar trebui sa aiba aceste responsabilitati, dar nu este clar in acest caz care ar fi rolul presedintelui.
Reforma supravegherii bancare este inca discutata cu Parlamentul European. Reprezentantii acestuia doresc ca Parlamentul sa aiba drept de veto cu privire la numirea presedintelui si vice-presedintelui mecanismului de surpaveghere si se teme de posibilele conflicte de interese care ar putea rezulta din planul actual al BCE.
Uniunea bancara reprezinta modul prin liderii UE doresc sa repare erorile sistemice care au provocat criza zonei euro. Nevoia de a intari increderea pietelor financiare in moneda unica a devenit si mai stringenta, dupa ce problemele politice din Spania si Italia au provocat luni o retragere a investitorilor.
Promontory este o companie de consultanta financiara fondata de un fost regulator bancar din SUA. Pentru pregatirea studiului consultantii au avut acces la documentele BCE si au aplicat interviuri angajatilor si membrilor board-ului.
Raportul inca nu a fost inca dezbatut de Consiliul guvernatorilor BCE.