Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania vrea un "zid chinezesc" intre supervizarea bancara si politica monetara

Germania vrea un "zid chinezesc" intre supervizarea bancara si politica monetara


Banca Centrala Europeana nu ar trebui sa aiba ultimul cuvant in privinta supervizarii bancilor, a afirmat marti ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, avertizand ca Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va cauta sa supervizeze toti creditorii din regiune, transmite Reuters.

"Dreptul la decizia finala nu poate fi luat Consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene", a afirmat Schaeuble la Bruxelles, unde are loc intalnirea ministrilor de finante din UE. Oficialul german a cerut BCE sa se asigure ca politica fiscala si bancara nu se va indeparta de la politica monetara a institutiei.

De asemenea, Schaeuble si-a exprimat dubiile ca BCE ar putea superviza sute de banci. "Din nou si din nou, reafirmam ca este absolut necesar un zid chinezesc intre supervizarea bancara si politica monetara", a afirmat ministrul german de finante.

Uniunea bancara revine in centrul disputelor UE

Separat, Anders Borg, ministrul suedez de Finante, a declarat ca la reuniunea de la Bruxelles ar putea sa se ajunga la un compromis privind supervizarea bancilor
europene.

Suedia, Danemarca si Polonia se opun ca BCE sa supervizeze toate bancile din UE, inclusiv pe acelea din tarile care nu fac parte din zona euro, deoarece aceste state nu au nimic de spus in privinta deciziilor BCE.

"Cred ca ar trebui sa existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor sa faca parte din consiliul de supervizare. Atunci nu va mai fi un tratament incorect pentru statele din zona euro. Trebuie sa existe masuri de protectie si trebuie sa stabilim propriile cerinte privind capitalul bancilor", a explicat Borg.

Acesta a adaugat: "Ar putea sa se ajunga astazi la un compromis dar mai sunt multe de discutat. Mai este mult timp pana la Craciun. Putem avea oricand reuniuni suplimentare ale ministrilor de finante din UE si sa continuam negocierile".

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 2009 ori