FMI cere finalizarea rapida a uniunii bancare europene

Marti, 10 Septembrie 2013, ora 12:56
1455 citiri
FMI cere finalizarea rapida a uniunii bancare europene

Propusa uniune bancara din Uniunea Europeana trebuie sa fie rapid finalizata, a afirmat marti Christine Lagarde, directorul general al Fondului Monetar International (FMI), la o conferinta desfasurata la Paris, transmite Reuters.

"Ne gandim foarte mult la zona euro ca la un vapor frumos care a fost construit, antrenat pentru ape calme, dar care nu este inca complet finalizat pentru cele dure. Inca trebuie efectuate multe lucruri la aceasta uniune bancara. Daca am astazi un mesaj, este ca aceasta parte speciala a vaporului trebuie finalizata, completata, iar esentiala este viteza cu care se realizeaza", a declarat seful FMI.

Luna trecuta, Comisia Europeana a propus infiintarea unei autoritati unice care va avea puterea de a decide cand bancile trebuie salvate sau inchise, in pofida faptului ca oficialii germani sunt de parere ca aceste prevederi incalca tratatele europene, care limiteaza puterile Bruxellesului asupra finantelor nationale.

Potrivit unui comunicat al Comisiei, mecanismul unic de rezolutie pentru uniunea bancara va avea un nou board, format din reprezentatii Bancii Central Europene, Comisiei Europene si ai autoritatilor nationale competente (si anume, cele ale statelor in care se afla sediul central al bancii, precum si sucursale si/sau filiale ale acesteia).

Acest comitet ar avea competente largi pentru a analiza si a defini modul de abordare a rezolutiei unei banci: ce instrumente trebuie utilizate si cum ar trebui sa se implice Fondul european de rezolutie.

Fondul unic de rezolutie bancara

De asemenea, Comisia propune infiintarea unui Fond unic de rezolutie bancara, sub controlul Comitetului unic de rezolutie pentru a asigura ca, in timpul procesului de restructurare, banca beneficiaza de un sprijin financiar pe termen mediu. Fondul respectiv ar fi finantat prin contributii ale sectorului bancar, inlocuind fondurile nationale de rezolutie ale statelor membre care fac parte din zona euro si ale statelor membre care participa la uniunea bancara.

"Cu aceasta propunere, sunt intrunite toate elementele necesare pentru instituirea unei uniuni bancare menite sa consolideze bazele acestui sector, sa restabileasca increderea si sa remedieze fragmentarea pietelor financiare", a declarat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

"Nu putem elimina riscul unor viitoare falimente bancare, dar, datorita mecanismului unic de rezolutie si a Fondului de rezolutie, bancile, si nu contribuabilii europeni, ar trebui sa fie cele care sa isi asume, in viitor, responsabilitatea pierderilor", a adaugat Barroso.

Mecanismul unic de rezolutie pentru uniunea bancara ar urma sa completeze mecanismul unic de supraveghere bancara (care va deveni operational la sfarsitul anului 2014) si constituie o noua etapa spre uniunea bancara, care are drept obiectiv eliminarea legaturii intre criza bancara si criza datoriilor.

Daca o banca din zona euro se va intampina grave dificultati financiare, BCE, in calitate de supervizor va trage semnalul de alarma. In acest moment consiliul de rezolutie (care la inceput va fi format din 300 de angajati) va face recomandari Comisiei, cea care va lua decizia daca va pune in practica procedura de rezolutie bancara.

Intrarea in vigoare a mecanismului unic de rezolutie este prevazuta pentru 2015, insa regulile pe baza carora ar urma sa stabileasca ordinea creditorilor in cazul salvarii unei banci nu vor fi operationale decat in 2018. In perioada urmatoare, Comisia vrea sa modifice de la 1 august regulile in materie de ajutoare e stat pentru banci astfel ca inainte ca bancile sa poata solicita o finantare publica, actionarii si creditorii subordonati vor fi primi care vor trebui sa contribuie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara Europa, #FMI uniune bancara, #Christine Lagarde uniune bancara, #falimente banci Europa , #Uniunea Bancara