Yuanul ar putea deveni deveni principala moneda internationala de investitii (oficial BCE)

Joi, 27 Februarie 2014, ora 14:47
1581 citiri
Yuanul ar putea deveni deveni principala moneda internationala de investitii (oficial BCE)

Yuanul ar putea pune sub semnul intrebarii dominatia dolarului in sistemul monetar international intr-o buna zi, a declarat Yves Mersch, membru al comitetului executiv al Bancii Centrale Europene, la un forum consacrat monedei chineze, transmite Bloomberg.

Devenind o moneda importanta pentru tranzactionare si efectuare de plati, yuanul face acum primii pasi spre consacrarea sa ca o moneda internationala de investitii. Datorita marimii economiei chineze si a importantei ei in comertul international si, in mod potential, in finante, yuanul ar putea, in cele din urma, sa puna sub semnul intrebarii dominatia dolarului in sistemul monetar international', a afirmat, la Luxemburg, oficialul BCE.

China are ca obiectiv sporirea importantei monedei sale in comertul mondial

China are ca obiectiv sporirea importantei monedei sale in comertul mondial si in investitii, dupa ce statul a relaxat controlul asupra cursului de schimb si a costurilor de finantare in a doua economie mondiala.

'Introducerea tranzactionarii directe intre euro si yuan la bursa de la Shanghai va aduce beneficii atat zonei euro, cat si Chinei', a afirmat Yves Mersch.

Acesta a avertizat ca internationalizarea monedei chineze ar putea avea efecte asupra stabilitatii financiare globale si a adaugat ca 'autoritatile si investitorii trebuie sa fie pregatiti pentru o lume in care yuanul va juca un rol mult mai important'.

Yuanul a devenint a doua cea mai utilizata moneda in finantarea comertului

Yuanul a depasit euro in 2013, devenind a doua cea mai utilizata moneda in finantarea comertului mondial, dupa dolar, conform unui raport publicat in decembrie de Society Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift).

In octombrie 2013, yuanul a avut o cota de 8,66% din scrisorile de credit si colectare in comertul mondial, fata de 6,64% in cazul euro, dupa ce, in ianuarie 2012, procentul era de 1,89% pentru yuan si de 7,87% pentru euro, a anuntat Swift, serviciul de transfer de date bancare cu sediul in Belgia.

Principalii utilizatori ai yuanului in finantarea comertului au fost China, Hong Kong, Singapore, Germania si Australia.

'Este adevarat ca exportatorii utilizeaza mai mult yuanul, pentru a spori atractivitatea si competitivitatea bunurilor sau serviciilor vandute Chinei', a declarat Cynthia Wong, de la Societe Generale.

Adjunctul guvernatorului Bancii Populare a Chinei, Yi Gang, a afirmat recent ca nu mai este in interesul Beijingului continuarea extinderii rezervelor valutare, cele mai mari din lume. La 30 septembrie, China avea rezerve valutare de 3.660 de miliarde de dolari.

Depozitele in yuani din Hong Kong, nivel record de 128 de miliarde de dolari

Valoarea depozitelor in yuani in Hong Kong, cel mai important centru de tranzactionare a yuanului din lume din afara Chinei, a crescut in octombrie la nivelul record de 728 de miliarde de yuani (128 de miliarde de dolari). Este cel mai semnificativ avans din aprilie 2011.

China a anuntat recent ca va acorda investitorilor din Londra dreptul de a achizitiona actiuni, obligatiuni si instrumente de pe piata financiara chineza in valoare de pana la 80 miliarde de yuani (8,2 miliarde de lire sterline), sprijinind eforturile capitalei Marii Britanii de a deveni cel mai important centru de tranzactionare a yuanului dupa Hong Kong.

Acordul face parte din programul de investitii pe pietele straine

Acordul, anuntat luna trecuta intr-o declaratie comuna a autoritatilor din China si Marea Britanie, face parte din programul de investitii pe pietele straine (RQFII). Este pentru prima data cand planul RQFII este extins in afara Hong Kong-ului, pentru a da investitorilor mai multe posibilitati de a investi yuani si a detine moneda - deoarece autoritatile de la Beijing vor ca intr-o zi yuanul chinezesc sa devina una dintre cele mai tranzactionate valute pe piata mondiala.

In schimbul planului RQFII, autoritatile din Marea Britanie au inceput negocierile pentru a permite bancilor din China sa-si infiinteze subsidiare in Regatul Unit, reducand din cerintele autoritatilor de reglementare impuse pentru extinderea institutiilor financiare pe teritoriul britanic.

Conform acordului, Londra si Beijingul vor permite yuanului sa fie tranzactionat direct fata de lira sterlina, ocolind dolarul si reducand semnificativ costurile de tranzactionare. Multe state, cum ar fi Franta, Germania, Taiwan si Kenya, se lupta pentru a primi aprobarea autoritatilor de la Beijing in vederea tranzactionarii yuanului in afara Chinei.

Demarat in 2012 ca un stimulent pentru a stimula investitorii sa detina yuani, programul de investitii pe pietele straine (RQFII) are acum o cota globala de 350 de miliarde de yuani, din care sunt utilizati 134 de miliarde de yuani.

#yuan rezerva monetara, #yuan comert, #rezerva monetara , #stiri BCE