Vice-presedintele BCE: Inflatie negativa in zona euro in perioada urmatoare

Luni, 22 Decembrie 2014, ora 08:46
1559 citiri
Vice-presedintele BCE: Inflatie negativa in zona euro in perioada urmatoare

Rata inflatiei in zona euro ar putea intra in teritoriul negativ in lunile urmatoare, insa va fi vorba doar un fenomen temporar, a declarat vice-presedintele Bancii Central Europene (BCE), Vitor Constancio, intr-un interviu acordat revistei germane WirtschaftsWoche, transmite Reuters.

In luna noiembrie, rata anuala a inflatiei in zona euro a incetinit la 0,3% pe fondul scaderii preturilor la energie, mult sub tinta de inflatie a BCE fixata la sub 2%.

'Expertii nostri preconizau o inflatie de 0,7% in 2015, insa de cand aceasta prognoza a fost realizata (la inceputul lunii decembrie n.r.) pretul petrolului a continuat sa scada cu 15%.

In prezent, ne asteptam la o rata de inflatie negativa in lunile urmatoare si acest lucru va trebui urmarit cu atentie de BCE', a declarat Vitor Constancio. Acesta a adaugat insa ca mai multe luni de inflatie negativa nu inseamna neaparat deflatie. 'Pentru asta ar fi nevoie de o perioada mai lunga de timp. Daca este doar un fenomen temporar nu vad niciun pericol', a precizat Constancio.

Deflatia, o scadere cronica a preturilor, afecteaza intreaga economie deoarece consumatorii evita sa faca achizitii in asteptarea unor noi reduceri de preturi, ceea ce afecteaza cererea si forteaza companiile sa-si reduca cheltuielile si angajarile, creand astfel un efect in spirala.

Pentru a relansa activitatea economica si inflatia, BCE a inceput luna trecuta sa cumpere obligatiuni garantate cu active (ABS), care impreuna cu noile credite pe termen lung cu dobanzi reduse oferite bancilor ar urma sa creasca bilantul BCE pana la nivelul inregistrat la aproximativ 1.000 de miliarde de euro.

Vitor Constancio a precizat ca deocamdata nu a fost luata o decizie cu privire la masurile suplimentare pe care BCE le va lua anul viitor, precizand ca mai intai institutia de la Frankfurt va evalua eficacitatea masurilor adoptate in acest an. Cu toate acestea, Constancio a apreciat ca BCE trebuie sa foloseasca toate instrumentele de politica monetara de care dispune in cazul in care inflatia va cobori prea mult si ar putea recurge la instrumente pe care pana acum nu le-a utilizat. In acest sens, Vitor Constancio a subliniat ca relaxarea cantitativa este 'complet legala' si ca BCE nu exclude nicio masura legala.

In prezent, exista o diferenta de opinii intre BCE si Banca centrala a Germaniei cu privire la pregatirile BCE de a cumpara obligatiuni suverane pentru a sustine economia zonei euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#inflatie negativa zona euro, #inflatie negativa 2015 , #stiri BCE