Un oficial BCE sfatuieste Europa sa isi puna la punct propriile servicii globale de plati

Luni, 03 Septembrie 2018, ora 17:31
1905 citiri
Un oficial BCE sfatuieste Europa sa isi puna la punct propriile servicii globale de plati
Foto: CC0 Creative Commons

Yves Mersch, membru in boardul Bancii Centrale Europene, a facut luni un apel pentru ca Europa sa isi puna la punct propriile servicii globale de plati cu cardul, pentru a putea concura cu rivalii internationali si a se apara impotriva escaladarii tensiunilor geopolitice, transmite Bloomberg.

Atragand atentia asupra dominatiei exercitate de compania americana PayPal pe segmentul platilor online precum si a serviciilor de plati oferite de alte companii americane, precum Alphabet, Apple, Facebook si Amazon, Mersch a avertizat ca furnizorii europeni precum cel german Girocard sau cel francez Cartes Bancaire sunt mult prea concentrati pe pietele lor nationale.

"Dependenta noastra de schemele de carduri non-Europene pentru platile domestice in Europa este sub nivelul optim. Ma tem ca gigantii globali din afara Europei isi vor utiliza puterea retelelor pentru a-si creste si mai mult prezenta", a spus Yves Mersch, la o conferinta organizata luni la Paris.

Yves Mersch, printre atributiile caruia la BCE se numara si sistemele de plati, a subliniat ca bancile europene par sa fi "abandonat" o mare parte din afacerile in zona serviciilor de plati, iar cadrul solid de reglementare din Uniunea Europeana este exploatat si de companiile multinationale chineze Alibaba Group Holding Ltd. si Tencent Holdings Ltd, care fac si ele progrese.

In aceste conditii, Mersch a atras atentia asupra riscurilor pe care le ridica dependenta de terte tari intr-o perioada in care amenintarile cu privire la impunerea tarife vamale venite din partea administratiei Trump cresc tensiunile intre SUA si partenerii sai comerciali. Chiar daca UE nu ar trebui sa recurga la protectionism pentru a-si proteja in mod artificial propriile sale servicii de plati, ar trebui totusi sa se aplece asupra subiectului lipsei de furnizori europeni, a spus Mersch.

"Trebuie sa fim constienti ca jurisdictiile extrateritoriale ar putea, in cel mai grav scenariu, sa afecteze operatiunile acelor companii si sa intrerupa platile intre contrapartile europene. In actualul context geopolitic, astfel de riscuri nu sunt, din nefericire, atat de indepartate precum erau odata si trebuie luate in serios de decidentii europeni" a precizat Mersch.

#servicii plati europa , #stiri BCE

Curs valutar

1 EUR = 4.9766 RON

0.0003

1 USD = 4.5135 RON

0.0050
  1. Marius Barbu (NEPI RockCastle) la The Real Estate Event: „Vestul Europei nu crește în același ritm cu Europa Centrală și de Est” VIDEO
  2. Michael Topolinski IV (Intero Property Development) la The Real Estate Event: „Bucureștiul se confrunta de fapt cu o criză a prețurilor în general, nu cu una imobiliară”
  3. Alina Dekany (IMSOL) la The Real Estate Event: ”Cea mai importantă parte în tehnologizarea în zona de real estate comercial este glass LED” VIDEO
  4. Sorin Preda (Global Vision) la The Real Estate Event: „Sunt atât de multe lucruri de făcut în România, acum 2-3 ani nici nu ni le imaginam”
  5. Alina Necula (Lion's Head) la The Real Estate Event: "Avantajele României țin de mărimea pieței și de calitatea produselor imobiliare"
  6. Adi Steiner (STC Partners) la The Real Estate Event: "Am lansat un nou proiect, 170 de apartamente într-o zonă realmente urbană a orașului”
  7. Geo Mărgescu (Forte Partners) la The Real Estate Event: "PUG-ul va fi foarte bun pentru piața imobiliară, dar aprobarea lui va dura foarte mult"
  8. Oana Rădulea (SEMA Real Estate) la The Real Estate Event: „E o mare bucurie pentru noi că am putut să dăm drumul la proiectul de rezidențial. E o nevoie acută în piață” VIDEO
  9. Dennis Selinas (Globalworth) la The Real Estate Event: „Singurul mod de a instituționaliza produsele imobiliare care pot atrage investiții este să facem clădiri performante”
  10. Antoniu Panait (Vastint) la The Real Estate Event: "Predictibilitatea este foarte importantă pentru viitorii investitori, iar România are nevoie de investitori"