Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Tarile PIIGS, dependente in continuare de banii de la BCE

Tarile PIIGS, dependente in continuare de banii de la BCE


Banca Centrala Europeana a respectat promisiunea facuta de presedintele sau, Mario Draghi, de a sprijini guvernele tarilor lovite de criza prin cumpararea de bonduri emise de acestea.

BCE a achizitionat astfel detineri importante de obligatiuni de la Italia (102,8 miliarde de euro), Spania (44,3 miliarde de euro), Grecia (33,9 miliarde de euro), Portugalia (22,8 miliarde de euro) si Irlanda (14,2 miliarde de euro), transmit ANSA si AP, citate de Agerpres.

Grecia, Portugalia, Irlanda au beneficiat de ajutor international de la UE, BCE si FMI, iar in iunie 2012 zona euro a decis sa acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru sustinerea sectorului financiar spaniol.

BCE a publicat joi, pentru prima data, informatii privind Securities Markets Programme (SMP), care a inceput in mai 2010, pe fondul crizei datoriilor cu care se confrunta zona euro, si care a fost finalizat oficial in septembrie 2012, cand presedintele BCE, Mario Draghi, a anuntat un nou program de cumparare de obligatiuni, pentru a ajuta tarile din zona euro care se confrunta cu dificultati.

Spre deosebire de primul program, denumit Securities Markets Programme (SMP), in cazul noului program - Outright Monetary Transactions (OMT) - nu va exista o limita pentru achizitiile de obligatiuni. BCE spera ca noul program va fi mai eficient in reducerea costurilor de finantare ale tarilor din zona euro deoarece interventiile pe piata vor depinde de angajamentele guvernelor de a demara reforme.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1186 ori