Spania suspenda temporar Tratatul Schengen din motive de siguranta

Sambata, 28 Aprilie 2012, ora 17:15
1343 citiri
Spania suspenda temporar Tratatul Schengen din motive de siguranta

Spania a suspendat Tratatul Schengen - care permite libera circulatie a persoanelor in tarile Uniunii Europene - din 28 aprilie si pana in 4 mai, pentru a garanta siguranta in timpul summitului BCE.

Cu ocazia summitului BCE, Spania va suspenda Tratatul Schengen si va restabili temporar controalele de frontiera cu Franta de la orele 00:00 de sambata, 28 aprilie, si pana la orele 24:00 de vineri, 4 mai. De asemenea, institutia precizeaza ca se vor inaspri masurile de siguranta de la frontierele terestre cu Franta, precum si de la cele aeriene, pe aeroporturile Girona si Barcelona.

Ministerul spaniol de Interne aminteste ca textul acordului Schengen prevede ca libera circulatie a persoanelor in Europa poate fi intrerupta temporar in cazul in care exista 'amenintari serioase fata de ordinea publica sau siguranta interna'. Surse din cadrul Ministerului au aratat ca masura este adoptata intrucat este prevazut ca in Barcelona sa ajunga anumite persoane violente care ar avea intentia sa genereze tulburari organizate

Este "unul dintre dispozitivele cele mai importante amplasate vreodata de Mossos d'Escuadra", politia catalana, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al politiei, "un dispozitiv similar celui dispus cu ocazia vizitei Papei" Benedict al XVI-lea la Barcelona in noiembrie 2010.

Aproximativ 2.000 de agenti de politie si ai Garzii Civile ar putea sa consolideze efectivele politiei regionale catalane, a anuntat Ministerul de Interne.

Autoritatile catalane se tem de incidente in oras, in timp ce la 3 mai va avea loc reuniunea guvernatorilor BCE.

In plus, sindicatele au facut apel la manifestatii duminica in toata tara pentru a protesta fata de masurile de austeritate, inaintea unui mars prevazut pentru 1 mai si a unei manifestatii a studentilor impotriva cresterii tarifelor de inscriere la universitate.

O reprezentanta a Ministerului de Interne a declarat ca aceasta masura urmareste sa impiedice eventualele "altercatii" si "acte de violenta": "fortele de securitate au depistat posibilitatea ca organizatiile antisistem sa vina pentru aceasta reuniune" si acestea "ar putea veni din Grecia sau Italia".

Incidente violente au marcat ultima greva generala din 29 martie de la Barcelona, al doilea oras ca marime al tarii, politia folosind gloante de cauciuc pentru a dispersa manifestantii.

#summit Banca Centrala Europeana, #suspendare Tratat Schengen, #siguranta frontiere terestre , #stiri BCE