Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Seful Bundesbank: BCE nu poate rezolva criza din zona euro

Seful Bundesbank: BCE nu poate rezolva criza din zona euro


Banca Central Europeana (BCE) nu poate rezolva criza din zona euro, a declarat duminica presedintele Bancii centrale a Germaniei (Bundesbank) Jens Weidmann, presand guvernele din zona euro sa-si puna economiile in ordine si sa-si inaspreasca politicile fiscale, transmite Reuters.

"Politica monetara a facut mult pentru a absorbi consecintele economice ale crizei dar u poate rezolva criza", a declarat Weidmann la o conferinta a economistilor organizata la Aix-en-Provence, sudul Frantei. "Aceasta este opinia impartasita e majoritatea membrilor consiliului guvernatorilor BCE. Criza a fost provocata de deficiente structurale si in consecinta are nevoie de solutii structurale", a adaugat Weidmann.

Weidmann, recunoscut ca fiind unul dintre "durii" consiliului guvernatorilor BCE, nu vrea ca banca sa intervina prea puternic pentru solutionarea crizei economice din zona euro permitand astfel guvernelor sa relaxeze reformele. "Pentru a elibera potentialul monedei unice, sunt necesare eforturi pe doua fronturi: reforme structurale precum si eliminarea garantiilor implicite pentru banci si obligatiuni guvernamentale", a spus Weidmann.

Bancile ar trebui sa renunte la o parte din obligatiunile emise de guvernele lor

Seful Bundesbank a facut de asemenea in apel catre guvernele statelor din zona euro sa taie legaturile foarte stranse intre banci si obligatiuni guvernamentale, apreciind ca bancile detin mult prea multe obligatiuni emise de guvernele lor.

Pentru a contracara investitiile excesive in obligatiuni guvernamentale, Weidmann crede ca regulile de capital trebuie schimbate pentru a tine cont de riscurile si nivelele de expunere. "Numai atunci vor putea bancile sa faca fata repercusiunilor intrarii in incapacitate de plata a unui stat", a apreciat Jens Weidmann.

Aceste declaratii vin la trei zile dupa ce BCE a anuntat ca intentioneaza sa mentina dobanda de politica monetara la un minim record pentru o perioada luna de timp. Presedintele BCE, Mario Draghi, a avertizat ca actualul nivel record de 0,5% al dobanzii de referinta "nu este limita inferioara" si de asemenea ca BCE ar putea lua in considerare reducerea ratei la depozitele bancare (deja la nivelul zero) in incercarea de a stimula creditarea.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1131 ori