Seful BCE crede ca zona euro va cunoaste o relansare graduala pana la sfarsitul anului

Luni, 03 Iunie 2013, ora 09:31
1217 citiri
Seful BCE crede ca zona euro va cunoaste o relansare graduala pana la sfarsitul anului

Politica monetara relaxanta a Bancii Central Europene (BCE) si cererea externa ar urma sa permita o relansare graduala a economiei zonei euro inainte de sfarsitul acestui an, a declarat luni presedintele BCE, Mario Draghi.

"Situatia economica din zona euro ramane una dificila insa exista cateva semnale referitoare la o posibila stabilizare iar scenariul nostru de baza ramane in continuare acela al unei imbunatatiri graduale care va incepe in ultima parte a anului", a declarat Mario Draghi intr-o conferinta la Shanghai, transmite AFP.

"Pentru a inspira incredere, responsabilii politici trebuie sa respecte cu fidelitate programele de ajustare bugetara. Castigurile obtinute din relaxarea acestor programe ar fi foarte mici daca pietele s-ar astepta la noi masuri ulterioare de austeritate bugetara{", a avertizat Draghi.

In incercarea de a gasi solutii pentru a sustine cresterea economica in zona euro, BCE a redus la inceputul lunii mai dobanda de referinta la nivelul minim record de 0,5%. Tot la inceputul lunii mai, BCE a redus la 1% dobanda la care bancile se pot imprumuta pentru 24 de ore de la BCE, dar a mentinut la 0% dobanda la care bancile pot plasa bani la BCE pentru 24 de ore.

Urmatoarea sedinta de politica monetara lunara a BCE va avea loc joi insa majoritatea analistilor se astepata la mentinerea statu quo-ului.

#evolutie economie Europa, #criza economica europeana, #Draghi relansare economica, #BCE economie zona euro , #stiri BCE