Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sedinta BCE: Va fi coborata rata dobanzii cheie?

Sedinta BCE: Va fi coborata rata dobanzii cheie?


Consiliul de administratie al BCE va lua, joi, o decizie in privinta ratei de dobanda cheie, care ar putea fi coborata pana la un nou nivel minim record.

Aflata din 11 iulie la nivelul de 0,75%, dobanda de politica monetara stabilita de Banca Centrala Europeana ar putea fi supusa unor noi modificari. In timp ce analisti nu prevad posibilitatea unei majorari a acesteia, Draghi ar putea anunta joi o noua reducere, scrie Bloomberg.

Parerile sunt impartite vizavi de directia pe care o va adopta BCE. Din cei 58 de analisti economici intervievati de Bloomberg, 28 au fost de parere ca nu va avea loc vreo schimbare. Restul de 30 de analisti au estimat reduceri intre 0,25 si 0,5 puncte procentuale.

In plus, daca Banca Centrala Europeana ar reduce dobanda de politica monetara, dobanda la depozite ar putea fi redusa si sa, mai ales daca s-ar dori mentinerea unei diferente de 75 e puncte de baza intre cei doi indici monetari. In conditiile in care dobanda pentru depozitele depusa la BCE este, in prezent, de 0%, o noua reducere ar trimite rata de dobanda la valori negative. Astfel, bancile vor trebui sa plateasca pentru a-si depunde banii in cuferele BCE.

Banca Centrala Europeana a luat decizia de a cobora dobanda pentru depozite la 0% dupa ce, in decembrie si februarie, a imprumutat bancile europene pe trei ani, cu peste 1.000 de miliarde de euro. Aceste sume nu s-au resimtit in economia reala, ei ajungand sa fie investiti in titluri de stat, ori intorsi la Banca Centrala, sub forma de depozite.

In plus, Mario Draghi va trebui sa prezinte, joi, noi detalii ale planului sau de achizitie de titluri de stat destinat salvarii zonei euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 937 ori