Miza sedintei BCE: Planul de salvare a zonei euro si credibilitatea lui Draghi

Joi, 06 Septembrie 2012, ora 11:31
1477 citiri
Miza sedintei BCE: Planul de salvare a zonei euro si credibilitatea lui Draghi

Declaratiile pe care sefului BCE le va face joi, in urma intrunirii Consiliului Administrativ al institutiei vor influenta nu doar evolutia economica a urmatoarelor zile, ci si credibilitatea lui Mario Draghi, mai ales dupa ce el a declarat, in urma cu mai multe saptamani, ca va face tot ce poate pentru a salva zona euro.

Dupa o asemenea promisiune, investitorii, dar si liderii europeni, fac presiuni asupra lui Draghi, cerand ca acesta sa isi duca la bun sfarsit planul. Astfel, dupa sedinta de joi, toata lumea asteapta detaliile planului de achizitie de titluri de stat creat pentru a cobora costul de finantare in Spania si Italia, dar si pentru a preveni destramarea zonei euro, scrie Bloomberg.

Anticiparea creata a atins noi cote maxime, iar lipsa unor actiuni concrete poate dauna credibilitatii liderului Bancii Centrale Europene.

"Credibilitatea lui Draghi e in joc. Si-a propus sa salveze euro, asa ca asta va trebui sa faca", a declarat Julian Callow, economist sef al Barclays Capital.

Draghi a transmis saptamana aceasta Parlamentului European, intr-o sedinta desfasurata cu usile inchise, ca BCE trebuie sa intervina pe piata obligatiunilor pentru a recastiga controlul asupra dobanzilor platite de statele cu probleme, dar si pentru a salva moneda europeana, au declarat o serie de surse anonime ale Bloomberg.

Planul lui Mario Draghi, care a fost trimis membrilor consiliului in urma cu doua zile, propune achizitia nelimitata de datorii suverane cu maturitate de pana la trei ani, au declarat doi oficiali ai bancii, miercuri. Banca Germaniei, Bundesbank, s-ar fi opus acestui plan oficial, asa cum a facut si in ultimele luni, de la prima prezentare a acestei idei, sustin unele surse.

Masurile de pana acum, ineficiente pe termen lung

Rationamentul din spatele unui astfel de plan, si, in acelasi timp, principalul argument adus de Draghi in fata celor care i se opun, este ca politicile monetare impuse pana acum nu s-au tradus in economia reala. Reducerile dobanzii cheie din ultimele luni nu au avut efectele dorite in piata, inducand doar o relaxare temporara. Daca la inceputul anului astfel de masuri se resimteau in piata si dupa cateva saptamani, ultimele reduceri de politica monetara abia au atins pietele financiare.

Conform asteptarilor, Draghi va pune accent pe conditionarile care vin cu un astfel de program de achizitie de titluri de stat. Astfel, guvernele tarilor care doresc sa beneficieze de programul BCE trebuie sa ceara ajutor Uniunii Europene, si, implicit, sa fie nevoite sa implementeze noi reforme structurale si masuri de austeritate.

Planul sustinut de Draghi este, insa, controversat. In timp ce seful Bancii Centrale incearca sa gaseasca solutii palpabile pentru a lupta impotriva crizei datoriilor, puternice voci ale Uniunii Europene se opun planului, incepand cu Jens Weidmann, seful Bundesbank, si Angela Merkel, care si-a anuntat sustinerea pentru Weidmann in acest conflict.

Situatia economica precara a impins, pana acum, cinci tari intr-o situatie critica, ele fiind nevoite sa ceara ajutor international.

"Planul lui Draghi nu va rezolva criza datoriilor europene, dar el s-a saturat ca investitorii sa puna un pret pe destramarea zonei euro si, daca as fi in locul lor, nu m-as pune cu el", a declarat Erik Nielsen, economist sef al UniCredit Bank AG.

#credibilitate Mario Draghi, #plan salvare zona euro, #plan achizitie titluri stat, #plan BCE criza datoriilor, #criza datoriilor BCE , #stiri BCE