Masurile de salvare a monedei euro intarzie sa apara. Ce asteapta BCE?

Marti, 31 Iulie 2012, ora 14:49
1302 citiri
Masurile de salvare a monedei euro intarzie sa apara. Ce asteapta BCE?

Masurile pentru salvarea zonei euro ar trebui luate imediat, dar BCE intarzie sa adopte o pozitie categorica si sa puna in practica lucrurile propuse. Aceasta amanare ar mai putea dura cel putin inca cinci saptamani, liderii institutiei asteptand derularea unei serii de evenimente.

Banca Centrala Europeana ia in considerare masuri extreme pentru a salva euro, inclusiv reluarea controversatului program de achizitie de titluri de stat si relaxarea cantitativa sau, cu alte cuvinte, tiparirea de bani. Aceste actiuni indraznete sunt probabil inca departe si urmeaza sa fie puse in practica abia peste cinci saptamani. Pana atunci, un plan mai exact ar putea fi detaliat la intrunirea de joi a consiliului bancii, scrie Reuters.

Mai multe lucruri trebuie sa se intample, insa, inainte ca BCE sa ia o pozitie decisiva. Printre acestea se numara realizarea unei cereri oficiale de ajutor din partea Spaniei, desi Madridul inca neaga ca ar avea nevoie de bani, o decizie a liderilor zonei euro care sa permita Mecanismului de Stabilitate Financiara sa cumpere obligatiuni si decizia curtii germane privind legalitatea unui astfel de fond, pe 12 septembrie.

Presedintele BCE, Mario Draghi, trebuie insa sa treaca peste parerea liderului puternicei banci centrale nemtesti, care se opune implicarii la un asemenea nivel a BCE. Draghi a crescut asteptarile investitorilor saptamana trecuta, privind achizitia de titluri de stat spaniole si italiene, pentru a scadea costul de imprumut al acestor tari pana la un nivel sustenabil.

"In mandatul nostru, BCE e pregatita sa faca tot ce e nevoie pentru a proteja euro. Si credeti-ma, va fi de ajuns", a declarat presedintele BCE. El a lasat de inteles ca institutia pe care o conduce poate interveni in mod legitim in piata titlurilor de stat pentru a micsora dobanda pe care Spania si Italia trebuie sa o plateasca pentru a se finanta.

Declaratiile sale i-au surprins insa, pe unii dintre colegii din consilul director al BCE, care nu au fost consultati inainte, au declarat surse din banca. Astfel, Germania, prin seful bancii centrale, Jens Weidmann, care este si membru al consiliului BCE, si-a exprimat clar, in mai multe randuri, pozitia fata de aceste achizitii.

"Mecanismul de cumparare a titlurilor de stat este problematic pentru ca ofera o stimulare gresita".

Bundesbank are o pozitie categorica si in privinta altor subiecte importante: fondul de stabilitate ar trebui sa aiba licenta bancara, pentru a se putea imprumuta de la BCE. Aceasta masura ar oferi mai multa incredere investitorilor, din cauza cresterii capacitatii de protejare a economiilor europene.

Draghi si Weidmann vor avea o sansa sa discute despre diferentele de opinie, cand se vor intalni, joi, la sedinta lunara a Consiliului.

#BCE zona euro, #salvare zona euro, #masuri salvare zona euro, #amanare decizii zona euro BCE , #stiri BCE