Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Mario Draghi: Oficialii BCE nu vor ezita "sa pice" banci la testele de stres

Mario Draghi: Oficialii BCE nu vor ezita "sa pice" banci la testele de stres


Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat miercuri ca oficialii institutiei nu vor ezita "sa pice" banci in testele de stres, BCE fiind hotarata sa isi demonstreze vigilenta in calitate de supraveghetor al banciilor.

"Trebuie ca unele banci sa nu treaca. Daca trebuie sa pice, vor pica. Nu exista nicio indoiala", a afirmat Draghi la Frankfurt, intr-un interviu la televiziunea Bloomberg, dupa ce BCE a publicat planul de verificare a bancilor.

BCE va evalua, in trei etape, soliditatea sectorului bancar al zonei euro, ca preconditie de preluare a supravegherii acestuia, anul viitor.

Institutia de la Frankfurt a confirmat miercuri ca testul asupra calitatii activelor bancilor va presupune standarde mai stricte privind ratele de adecvare a capitalului. Astfel, pentru a primi "nota de trecere", bancile ar trebui sa aiba o rata de adecvare a capitalului de cel putin 8%. Mecanismul de evaluare a capitalurilor va fi de asemenea mai strict, in conformitate cu criteriile Basel III.

Evaluarile vizeaza cele mai mari 128 de banci din zona euro.

"Testul este credibil intrucat obiectivul final este restabilirea sau intarirea increderii sectorului privat in soliditatea bancilor, in calitatea bilanturilor lor contabile. Acesta este obiectivul final, de a avea bani din sectorul privat care sa intre in industria bancara", a aratat Draghi.

Joerg Asmussen, membru in board-ul BCE, a declarat in aceasta luna ca este a treia si ultima sansa de a restabili increderea, dupa ce alte doua teste efectuate de Autoritatea Bancara Europeana nu au reusit sa faca acest lucru.

Draghi si-a exprimat increderea ca guvernele din zona euro vor fi pregatite sa acopere orice deficit de capital care ar fi identificat prin testele de stres.

Bancile din Spania, Italia si Portugalia risca pierderi de circa 250 de miliarde de euro din cauza imprumuturilor corporate neperformante, in urmatorii doi ani, potrivit unui raport al FMI publicat in aceasta luna. Suma este echivalenta cu circa o treime din capitalul cumulat al bancilor din cele trei tari.

La sfarsitul procesului de evaluare, in octombrie 2014, BCE va publica date agregate la nivel de tara si de banci, impreuna cu recomandari pentru masuri de supraveghere. Draghi a precizat ca procesul de insanatosire a sectorului bancar a inceput deja, multe tari membre luand masuri pentru cresterea provizioanelor si de recapitalizare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1246 ori