Intruniri la BCE: Dobanda se mentine, imprumuturile intra in turul trei

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 08:01
1531 citiri
Intruniri la BCE: Dobanda se mentine, imprumuturile intra in turul trei

Banca Centrala Europeana se pregateste de doua sedinte mari in cursul zilei de miercuri, una dintre ele avand ca subiect de discutie politica monetara. Un alt subiect important care ar putea fi discutat in cadrul intalnirilor este sporirea nivelului de lichiditate din piata.

Daca nivelul dobanzii cheie, care se afla deja la un minim istoric, ar putea ramane neschimbat, o decizie ar putea fi luata in privinta unei noi transe de imprumut destinata bancilor europene, a declarat Ionel Blanculescu, pentru Business24.

"Scaderea dobanzii de politica monetara nu cred ca ar corespunde cu strategia adoptata (nr. de BCE)", a declarat Blanculescu.

Nici economistul Aurelian Dochia nu crede ca se va produce o modificare a dobanzii cheie, acest detaliu nefiind important in momentul actual. "Dobanda e in acest moment un element care nu mai are eficacitate. Este la un nivel scazut, sub rata inflatiei. Dincolo de asta nu se mai poate obtine nimic din reducerea dobanzii", declara Dochia.

BCE va fi interesata mai mult de combaterea crizei economice din zona euro prin marirea lichiditatii de pe piata decat prin scaderea dobanzii de politica monetara.

"Banca Centrala Europeana e cuprinsa de frenezie in programul de sprijin al bancilor, la momentul acesta alocand peste 1.000 miliarde euro pentru acest lucru. Trebuie sa analizam situatia in acest context pentru ca se pare ca acest program de creditare pe trei ani va continua si atunci trebuie sa ne gandim ce interes are BCE", este parerea analistului financiar.

Astfel, Banca Centrala Europeana ar fi mai interesata de intrarea in posesia unor sume mai mari de bani care sa serveasca planului de combatere a efectelor crizei in regiune.

"Cand scazi aceasta dobanda incurajezi creditarea economiei, pe cand BCE are interesul de a fi ea creditata cu anumite sume de bani," declara analistul Blanculescu.

A treia transa de imprumuturi pentru banci, o posibilitate

Adoptarea unei decizii in privinta acordarii unei a treia transe de bani bancilor europene devine din ce in ce mai importanta pe masura ce situatia din Portugalia degenereaza, institutiile bancare din acest stat putand sa fie o parte mai mare a noului program de creditare.

Pana acum s-a discutat ca banii imprumutati nu si-au atins scopul, ei fiind fie depozitati tot la BCE, fie folositi pentru cumpararea de titluri de stat si nu atat de mult pentru creditarea populatiei si afacerilor.

"Cred ca va urma acelasi curs pentru ca e precum circuitul apei in natura. Ei probabil au prognozat acest comportament pe piata din partea bancilor, adica faptul ca banii se vor misca pe hartie si ca sumele acestea imense scoase din BCE se vor intoarce sub forma de depozite," spune Blanculescu.

In opinia sa, banii nu vor ajunge in piata in perioada urmatoare, bancile urmand sa astepte un an sau doi, fiind preocupate de alte probleme, precum adecvarea capitalului la 9%, conform noilor reguli. Apetitul bancilor pentru creditarea economiei a scazut, criza provocand schimbari semnificative la nivelul mentalitatii bancare. "Bancile nu vor mai credita, chiar daca economia va ajunge la apogeu, asa cum au creditat inainte de 2009", declara economistul Ionel Blanculescu.

Infuziile de capital au efect pe piata

Conform unui raport publicat marti, ratele la creditele ipotecare din zona euro au scazut in ultimele luni datorita imprumuturilor oferite bancilor europene.

Infuziile de lichiditate au avut insa si alte efecte pe piete. "In primul rand trebuie sa ne uitam la faptul ca dobanzile la care se imprumutau Spania, Italia si alte tari din sudul continentului au scazut foarte mult dupa ce BCE a intervenit. S-a stabilizat situatia si pentru multe banci europene care erau privite cu nervozitate de piata prin portofoliile mari de datorii guvernamentale", declara Dochia.

Conform acestuia, chiar daca lichiditatile BCE nu s-au indreptat catre populatie si companii, s-a reusit acoperirea unui gol al sistemului financiar, fiind de mare ajutor bancilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intrunire lideri BCE, #BCE politica monetara, #dobanda cheie BCE, #imprumuturi BCE , #stiri BCE