Draghi: Economia euro creste in 2012, in ciuda riscurilor

Joi, 12 Ianuarie 2012, ora 16:40
1289 citiri
Draghi: Economia euro creste in 2012, in ciuda riscurilor
Foto: Mario Draghi/ SURSA: Financial Times

Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene, a declarat joi ca se asteapta ca economia din zona euro sa creasca treptat in cursul anului 2012, desi recunoaste ca riscurile din zona euro continua sa existe.

BCE se asteapta ca rata inflatiei sa ramana peste 3%, intr-un mediu destul de slab din punct de vedere economic.

Declaratiile vin la scurt timp dupa ce BCE a anuntat ca mentine rata dobanzii de politica monetara.

"PIB-ul real in zona euro a scazut cu 0,1% de la un trimestru la altul. In prezent, acestea par sa influenteze in mod negativ cresterea in zona euro", a declarat Mario Draghi.

"Asta se intampla in sectorul financiar si non financiar, in acelasi timp, ne asteptam ca economia din zona euro sa creasca treptat in 2012", a spus Draghi care a declarat ca statele UE trebuie sa se foloseasca de orice pentru a sprijini sectorul financiar.

"Riscurile privind prognoza de crestere economica din zona euro continua sa existe. Ele se leaga in continuare de o intensificare a tensiunilor din zona euro. Riscurile se leaga de economia globala si de o posibila corectie a echiliberlor financiare", a recunoscut Draghi.

Seful BCE a vorbit si despre inflatia din zona euro, care abia a depasit 2% in luna decembrie, comparativ cu cele 3 procente in lunile precedente. "Acest declin era asteptat si provine in principal din zona preturilor la energie", a explicat el.

"Ne asteptam ca rata inflatiei sa ramana putin peste 3 la suta. Asta reflecta asteptarile noastre cu privire la cresterea intr-un mediu destul de slab", a mai spus Mario Draghi.

Declaratia vine dupa ce Consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE) a hotarat, joi, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1%.

De asemenea, Consiliul a decis ca si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate la nivelurile de 1,75% si, respectiv, 0,25%.

BCE redusese, la inceputul lui decembrie 2011, dobanda cheie la minimul istoric de 1%, de la 1,25%.

#Mario Draghi crestere economica UE, #inflatie ue, #declin UE, #BCE dobanda , #stiri BCE