Draghi: BCE pregateste noi stimuli pentru reducerea riscului de deflatie

Luni, 24 Februarie 2014, ora 11:45
1849 citiri
Draghi: BCE pregateste noi stimuli pentru reducerea riscului de deflatie

Banca Centrala Europeana (BCE) este gata sa lanseze noi stimului in cazul in care perspectivele privind preturilor se deterioreaza, desi in zona euro nu sunt prezente semne de deflatie, a declarat presedintele institutiei, Mario Draghi.

"Piata arata ca populatia nu are in plan sa isi amane cheltuielile in asteptarea unei scaderi a preturilor, cu alte cuvinte nu sunt semne de deflatie. Suntem constienti de riscuri. Consiliul guvernatorilor este pregatit sa ia orice masura in cazul in care gradul de risc creste", a spus Draghi la intalnirea grupului celor mai mari economii ale lumii (G20) de la Sydney, citat de Bloomberg.

Parerile economistilor privind introducerea de noi stimului economici de catre BCE pentru a contracara riscul de deflatie, dupa ce a coborat la 0,7% in ianuarie, sub nivelul tinta al institutiei, de 2%, sunt impartite.

Draghi: Increderea si cererea populatiei sunt in crestere

Draghi a spus ca, deocamdata, consiliul guvernatorilor are nevoie "de toate informatiile pentru a decide" daca va lua o astfel de decizie la urmatoarea intalnire din 6 martie, cand va fi anuntata prognoza de inflatie pentru 2016.

El a mai vorbit in cadrul intalnirii de la Sydney si despre semnele revenirii economiei din zona euro, spunand ca sunt unele care arata ca increderea si cererea populatiei sunt in crestere.

Conform lui Draghi, inflatia a coborat la un nivel similar ca cel de dupa criza din Asia si cea declansata de Lehman Brothers. Rata inflatiei a scazut mai ales ca urmare a situatiei tarilor din blocul euro afectate de criza, iar un alt factor a fost preturile mondiale pentru energie si alimente, a mai adaugat presedintele BCE.

Peter Praet, membru al comitetului executiv al BCE, a declarat recent intr-un interviu pentru publicatia portugeza Expresso ca "ritmul redus de crestere al preturilor s-a extins pe termen mediu" iar banca centrala dispune de propriile instrumente pe care le va utiliza in cazul in care stabilitatea preturilor nu va fi atinsa.

O noua reducere a dobanzii BCE ar duce economia pe "un teritoriu necunoscut"

Rata dobanzii BCE este la nivelul de 0,25%, iar reducerea acesteia ar putea aduce dobanda depozitelor foarte aproape de zero, ceva considerat de Jens Weidmann, membru al consiliului, ca fiind "un teritoriu necunoscut".

"Nu stim care ar fi reactia si nu stim care ar fi efectele", a declarat acesta pentru Bloomber News, dupa intalnirea de la Sydney.

Weidmann si-a exprimat sustinerea pentru suspendarea deciziei BCE de a cumpara obligatiuni, masura luata pentru a creste lichiditatea din piata si pentru a reduce volatilitatea de pe piata monetara.

"Nu exclud intreruperea acestei masuri" luate in vechiul program de sustinere a pietei, a spus Weidman. "Daca vom discuta cum sa injectam lichiditate in piata, in loc sa cream un nou instrument, cred ca cel mai simplu mod ar fi fie sa oprim aceste operatiuni, fie sa ii reducem dimensiunile".

In acelasi timp, Draghi a spus ca in timp angajamentul BCE de a mentine dobanzile scazute pentru o perioada de timp pentru reducerea volatilitatii pietei monetare, oprirea acestei masuri "este unul dintre instrumentele la pe care le luam in considerare"

"Avem cateva instrumente pentru politica monetara, iar unul dintre ele este cel la care s-a referit Jens", a spus acesta. O inrautatire a perspectivei stabilitatii preturilor pe termen mediu necesita un raspuns diferit. "Luam acest fapt in considerare, suntem gata sa actionam".

#Draghi BCE, #bce deflatie, #stimuli economici, #masuri BCE zona euro , #stiri BCE