De ce-au atacat sediul BCE din Frankfurt: Austeritatea ucide!

Miercuri, 18 Martie 2015, ora 17:44
4382 citiri
De ce-au atacat sediul BCE din Frankfurt: Austeritatea ucide!
Foto: San Francisco Chronicle

Frankfurt a fost un oras fierbinte la propriu, miercuri, cand demonstratiile din fata noului sediul al Bancii Centrale Europene au degenerat in conflicte de strada intre fortele de ordine si protestatari.

La orele pranzului, strazile erau un adevarat camp de lupta intesat de politisti si de oameni care acuzau institutia ca le-a ruinat vietile. In cateva ore s-au inregistrat 350 de arestari si 7 masini de politie au fost incendiate.

Momentul protestelor violente coincide cu inaugurarea sediului bancii, o lucrare de 1,2 miliarde de euro, iar organizatorii manifestatiei, grupul Blockupy, noteaza pe pagina web:

"Cu greu putea fi gasit un moment mai prielnic pentru a bloca BCE", arata un reportaj CNN.

O institutie hulita

In inima Europei nu te-ai astepta sa vezi zi de zi o institutie hulita cu aplomb, dar BCE si-a consolidat in ultimii ani acest statut de "sperietoare".

Simbol al politicii de austeritate, Banca Centrala Europeana este invinovatita pentru inrautirea conditiilor de trai pentru zeci de milioane de locuitori din zona euro.

Parte din celebra "troika" a creditorilor, alaturi de Fondul Monetar International si Comisia Europeana, BCE este considerata responsabila pentru limitarea conditiilor de trai din Grecia, Irlanda sau Portugalia, tari supuse unui proces de asistenta finaciara dupa acordarea imprumuturilor care le-au salvat de la faliment.

Imprumuturile au fost acordate doar dupa ce guvernele tarilor respective s-au angajat sa reduca cheltuielile si sa creasca taxele, in incercarea de a da o forma competitiva economiilor vlaguite.

Furia strazii

Cam aceasta pare sa fi fost si scanteia care a aprins fenomenul Blockupy.

Pe pagina web, protestatarii avertizeaza: "Austeritatea ucide!", in timp ce anunta ca sunt hotarati sa lupte impotriva "managementului autoritar al crizei si a politicii troika".

Blockupy anuntase pentru astazi un mars de 10.000 de persoane care sa ocupe spatiul din centrul orasului Frankfurt in incercarea de a opri "raspandirea contagioasa a capitalismului" si suferinta milioanelor de persoane afectate de masurile de austeritate.

Catre stanga, via Grecia

La sapte ani dupa declansarea crizei globale, greutatile economice se intalnesc inca la tot pasul in Europa.

Somajul din zona euro este in scadere, dar stationeaza tot undeva in jurul a 11%, iar cresterea economica a ramas blocata la un nivel anemic.

In randul tinerilor, somajul loveste cel mai drastic pe flancul sudic al Europei: Grecia, Italia si Spania se confrunta cu procente halucinante de tineri someri.

Ostilitatea fata de institutiile internationale de credit si-a spus deja cuvantul in mod legitim in cadrul alegerilor anticipate din Grecia, unde partidul de extrema stanga Syriza a preluat in ianuarie fraiele guvernarii.

Acelasi pericol pandeste acum si in Spania, cu Podemos, un partid infiintat abia cu un an in urma, care defileaza in fruntea sondajelor pre-electorale.

BCE, "punct focal al frustrarii"

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, a deschis usa noului sediu in momentul in care manifestatia era in toi.

Pentru el, revolta strazii demonstreaza doar ca institutia pe care o conduce a devenit un punct focal al frustrarii celor multi.

"Nu este tocmai cinstit. Actiunile noastre au fost tintite direct spre punctele vulnerabile ale acestor economii afectate de criza.

Solidaritatea este un principiu central in politica europeana, iar tarile membre s-au sprijinit intre ele pentru a depasi momentele de criza.

Zona euro nu este insa o uniune politica unde unele state sunt obligate sa plateasca la nesfarsit pentru altele", a declarat Draghi.

Singura sansa de spalare a imaginii BCE ramane succesul programului de relaxare cantitativa de 1.100 de miliarde de euro, o initiativa care, pana acum, a imbunatatit perspectiva economica a zonei euro si a dat avant unor economii din regiune, care pana acum erau afundate in datorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste violente BCE Frankfurt, #proteste anti troika UE, #politica austeritate UE, #grupare Blockupy, #partide extrema stanga UE , #stiri BCE