Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

mario draghi trebuie sa ia masuri

Criza europeana se adanceste: BCE ar putea reduce joi dobanzile

Criza europeana se adanceste: BCE ar putea reduce joi dobanzile


Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sustine ca face tot posibilul pentru a restarta economia zonei euro. Dobanzile sunt mentinute la niveluri minime inca din luna iulie, iar autoritatea bancara nu intentioneaza sa retraga masurile care sudeaza zona euro.

In timp ce unii analisti considera in acest moment ca BCE va continua sa reduca ratele in cadrul sedintei de joi, altii sustin ca o noua taiere nu ar mai ajuta prea mult.

Totusi, alegerile haotice din Italia si perspectivele economice sumbre ar putea forta autoritatea centrala sa ia in considerare si aceasta masura, comenteaza CNN Money.

"O noua reducere a ratelor devine probabila, iar Draghi va insista asupra programului de achizitii de bonduri", prognozeaza Tristan Cooper, analist pe datorii publice la Fidelity Worldwide Investment.

Perspective economice sumbre in Europa

Luna trecuta, Comisia Europeana estima al doilea an consecutiv de declin pentru economia zonei euro si cresterea ratei somajului, care, de altfel, a atins un nou record in ianuarie, de 11,9%.

Mai mult, analistii cred ca o contractie economica de 0,3% este mult prea optimista. Scepticii au in vedere taierile bugetare, un consum in declin si o moneda unica relativ puternica, deloc avantajoasa pentru exportatorii europeni.

Potrivit prognozelor BCE, rata inflatiei va scadea la 1,8% in februarie, incadrandu-se in tinta de 2%, ceea ce, din nou, ar putea favoriza o decizie de relaxare a politicii monetare, deoarece nu ar afecta preturile.

Marea Britanie, in piuneze

Un alt argument pentru o relaxare a politicii monetare este decizia Moody's de a reduce ratingul de tara al Marii Britanii de la nivelul maxim AAA. Economia britanica s-a contractat cu 0,3% in ultimul trimestru din 2012, iar acum face eforturi pentru redresare. De asemenea, productia a intrat in picaj.

Banca Angliei doreste mai multa lichiditate in economie si extinderea programului de achizitie de bonduri. Mai mult, oficialii britanici se gandesc serios la posibilitatea impunerii unor dobanzi negative, ceea ce inseamna ca institutiile financiare vor plati ca sa depoziteze banii la Banca Centrala si vor prefera sa verse banii in piata.

Ratele dobanzilor au scazut la 0,5%, cel mai mic nivel din martie 2009. Lira sterlina s-a depreciat cu 6% in fata dolarului american si a monedei europene, pe fondul unor perspective economice gri, cu crestere anemica si asteptari mari pentru relaxarea politicii monetare.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1557 ori