Criza europeana se adanceste: BCE ar putea reduce joi dobanzile

Luni, 04 Martie 2013, ora 12:50
1661 citiri
Criza europeana se adanceste: BCE ar putea reduce joi dobanzile

Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, sustine ca face tot posibilul pentru a restarta economia zonei euro. Dobanzile sunt mentinute la niveluri minime inca din luna iulie, iar autoritatea bancara nu intentioneaza sa retraga masurile care sudeaza zona euro.

In timp ce unii analisti considera in acest moment ca BCE va continua sa reduca ratele in cadrul sedintei de joi, altii sustin ca o noua taiere nu ar mai ajuta prea mult.

Totusi, alegerile haotice din Italia si perspectivele economice sumbre ar putea forta autoritatea centrala sa ia in considerare si aceasta masura, comenteaza CNN Money.

"O noua reducere a ratelor devine probabila, iar Draghi va insista asupra programului de achizitii de bonduri", prognozeaza Tristan Cooper, analist pe datorii publice la Fidelity Worldwide Investment.

Perspective economice sumbre in Europa

Luna trecuta, Comisia Europeana estima al doilea an consecutiv de declin pentru economia zonei euro si cresterea ratei somajului, care, de altfel, a atins un nou record in ianuarie, de 11,9%.

Mai mult, analistii cred ca o contractie economica de 0,3% este mult prea optimista. Scepticii au in vedere taierile bugetare, un consum in declin si o moneda unica relativ puternica, deloc avantajoasa pentru exportatorii europeni.

Potrivit prognozelor BCE, rata inflatiei va scadea la 1,8% in februarie, incadrandu-se in tinta de 2%, ceea ce, din nou, ar putea favoriza o decizie de relaxare a politicii monetare, deoarece nu ar afecta preturile.

Marea Britanie, in piuneze

Un alt argument pentru o relaxare a politicii monetare este decizia Moody's de a reduce ratingul de tara al Marii Britanii de la nivelul maxim AAA. Economia britanica s-a contractat cu 0,3% in ultimul trimestru din 2012, iar acum face eforturi pentru redresare. De asemenea, productia a intrat in picaj.

Banca Angliei doreste mai multa lichiditate in economie si extinderea programului de achizitie de bonduri. Mai mult, oficialii britanici se gandesc serios la posibilitatea impunerii unor dobanzi negative, ceea ce inseamna ca institutiile financiare vor plati ca sa depoziteze banii la Banca Centrala si vor prefera sa verse banii in piata.

Ratele dobanzilor au scazut la 0,5%, cel mai mic nivel din martie 2009. Lira sterlina s-a depreciat cu 6% in fata dolarului american si a monedei europene, pe fondul unor perspective economice gri, cu crestere anemica si asteptari mari pentru relaxarea politicii monetare.

Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Cursa europeană de reducere a dobânzilor de referință. Când se vor ieftini împrumuturile în Europa și în România
Oficialii Băncii Centrale Europene au declarat că sunt şanse foarte mari ca prima scădere a dobânzilor de referință europene în ultimii ani să aibă loc în urma ședinței din iunie....
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
În zona Euro, tot mai puțini oameni își pot acoperi cheltuielile cu chiria și utilitățile. Situația critică raportată de Banca Centrală Europeană
Un număr tot mai mare de consumatori din zona euro se află în incapacitatea de a-și acoperi costurile cu chiria și utilitățile după ani de inflație peste țintă și costuri de împrumut...
#dobanzi bce, #sedinta politica monetara BCE, #dobanda cheie BCE , #stiri BCE