Bundesbank il avertizeaza pe Francois Hollande

Sambata, 12 Mai 2012, ora 15:59
1455 citiri
Bundesbank il avertizeaza pe Francois Hollande

Presedintele Bancii Centrale germane, Jens Weidmann, a apreciat drept periculoasa ideea de a modifica statutul Bancii Centrale Europene (BCE) sau pactul bugetar si de a crea datorii.

Intr-un interviu pentru cotidianul Suddeutsche Zeitung, Jens Weidmann i-a reamintit, de asemenea, Greciei de respectarea obligatiilor sale, in caz contrar existand riscul suspendarii acordarii de ajutoare financiare.

"O modificare a statutului (BCE) ar fi periculoasa", a afirmat Jens Weidmann, intrebat in legatura cu propunerea presedintelui francez Hollande din timpul campaniei sale de a i se permite BCE sa ia masuri de sustinere a economiei sau sa imprumute direct statele.

"Locurile de munca si cresterea economica sunt rezultatul schimburilor comerciale. Banca Centrala este cel mai bine plasata pentru a contribui la stabilitatea monedei europene", a declarat presedintele Bancii Centrale germane in interviu.

In materie de inflatie, "trebuie asteptat programul final al guvernului" lui Francois Hollande, care va sosi marti la Berlin, a spus Weidmann. Insa "este clar ca trebuie refuzata revendicarea sa din timpul campaniei, de a desface pactul bugetar european", a adaugat acesta.

"Exista un obicei european conform caruia acordurile semnate se respecta", a subliniat presedintele Bancii Centrale germane.

Cu privire la proiectele de stimulare a cresterii economice cu pretul indatorarii, dl Weidman a declarat: "Noul cuvant cheie este "cresterea", stiu. Insa fiecare intelege altceva din acest termen. Toate experientele dovedesc ca o indatorare prea mare dauneaza cresterii. Combaterea datoriilor cu alte datorii nu va merge", a subliniat acesta.

Referitor la inflatia din Germania, fata de care unii au considerat saptamana aceasta ca Bundesbank a fost mai ingaduitoare, Jens Weidman a reafirmat: "Este un drum periculos, nu ar trebui sa repetam greselile din anii 1970. Inflatia este injusta din punct de vedere social (si) nu permite iesirea din criza".

In legatura cu subiectul ajutoarelor catre Grecia, presedintele Bancii Centrale germane a dat asigurari ca nu va exista "un dictat din partea economiei germane". Insa, "daca Atena nu se tine de cuvant, aceasta va fi o optiune democratica si consecinta va fi ca va disparea baza pentru noi ajutoare", a subliniat Jens Weidman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Francois Hollande, #banca centrala a germaniei, #pactul fiscal zona euro, #zona euro uniunea europeana , #stiri BCE