BCE suspenda rambursarea anticipata a fondurilor de urgenta

Vineri, 22 Noiembrie 2013, ora 13:38
1159 citiri
BCE suspenda rambursarea anticipata a fondurilor de urgenta

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis vineri sa suspende posibilitatea rambursarii anticipate a fondurilor de urgenta pe care le-a acordat bancilor in timpul crizei datoriilor din zona euro, transmite AFP.

BCE a precizat ca suspendarea are doar un caracter temporar, acoperind perioada cuprinsa intre 23 decembrie si 15 ianuarie, si este destinata sa asigure ca pietele dispun de suficienta lichiditate la trecerea in noul an.

"Consiliul guvernatorilor de la BCE a decis sa suspende rambursarea creditelor pe trei ani (LTRO) in perioada de sfarsit de ani, avand in vedere preconizata scadere a dobanzilor si concentrarea altor operatiuni ca urmare a sarbatorilor publice", a informat BCE intr-un comunicat.

La sfarsitul lui 2011 si inceputul lui 2011, BCE a injectat peste 1.000 de miliarde de euro in sistemul financiar din zona euro via credite pe trei ani, in ideea de a oferi bancilor lichiditati la dobanzi reduse. La acea data, BCE a informat ca bancile vor putea sa ramburseze anticipat creditele, daca vor dori.

Luna trecuta, Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a declarat ca Banca Central Europeana va furniza mai multa lichiditate in momentul in care vor expira imprumuturile ieftine pe trei ani puse la dispozitia bancilor la finele lui 2011 si inceputul lui 2012.

"Ceea ce este clar este ca va exista o furnizare de lichiditati", a declarat Ewald Nowotny refuzand insa sa precizeze daca BCE va face acest lucru printr-un nou program de refinantare pe termen lung (LTRO) sau prin alte mijloace.

Nowotny a subliniat ca BCE vrea sa evite aparitia stresului pe pietele financiare care ar putea aparea de pe urma incheierii abrupte a imprumuturilor LTRO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#rambursare anticipata credite BCE, #fonduri urgenta banci europene, #salvare banci Europa BCE, #finantari Banca Centrala Europeana , #stiri BCE