Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE refuza sa rezolve criza datoriilor suverane cu bani tipariti

BCE refuza sa rezolve criza datoriilor suverane cu bani tipariti


BCE nu se va folosi de posibilitatea sa de a tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a anuntat marti Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

Anuntul a fost facut in fata Comisiei pentru Afaceri Economice si Monetare a Parlamentului European, scrie AFP, citata de Mediafax.

"BCE nu se poate angaja in operatiuni de finantare monetara si nu poate inlocui actiunile statelor membre ale zonei euro. Este foarte usor sa crezi ca BCE poate inlocui actiunea guvernelor sau lipsa acesteia cu tiparirea de bani. Asa ceva nu se va intampla", a declarat Draghi.

Presedintele BCE a intarit ca este cruciala continuarea reformelor de consolidare a zonei euro.

"Fara indoiala, procesul de consolidare fiscala va afecta, si a afectat, activitatea economica in diferite parti ale zonei euro. Dar care este alternativa? Sa nu uitam ca actuala criza a inceput de la aversiunea investitorilor fata de risc, vizand anumite aspecte, intre care si nesustenabilitatea deficitelor si nivelurilor de indatorare", a mai adaugat acesta.

Mecanismul European de Stabilitate se lanseaza. Ce pregatesc liderii europeni

BCE a prezentat, la inceputul lunii septembrie, un program nelimitat de cumparare de obligatiuni suverane pentru a sprijini costurile de imprumut, devenite nesustenabile, ale unor state din zona euro.

Statele vor fi insa conditionate de a face o cerere oficiala pentru a obtine sprijinul Mecanismului European de Stabilitate si a-si asuma un program strict de reforme economice si austeritate.

La momentul respectiv, Draghi a declarat ca achizitiile de obligatiuni vor fi sterlizate in totalitate, urmand ca impactul asupra masei monetare sa fie neutru.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2821 ori