Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

BCE refuza sa mai acorde lichiditati bancilor elene

BCE refuza sa mai acorde lichiditati bancilor elene


Lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu peste 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.

Banca Centrala Europeana (BCE) reduce sustinerea pentru Grecia, intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.

Reprezentantii BCE nu au putut fi contactati pentru comentarii.

Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.

Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.

Instabilitatea politica a alimentat temerile investitorilor si ale populatiei

Instabilitatea politica, dupa ce partidele nu s-au inteles pentru formarea unui nou guvern in urma alegerilor de la inceputul lunii mai, iar presedintia a anuntat noi alegeri anticipate, a alimentat temerile investitorilor privind iesirea tarii din zona euro, dar si ingrijorarea populatiei referitoare la stabilitatea sistemului bancar si reintroducerea drahmei.

Grecii au retras luni din banci 700 milioane euro, potrivit unui document prezentat de presedintie la o intalnire cu liderii partidelor politice. Presedintele Karolos Papoulias le-a transmis politicienilor un avertisment al bancii centrale de la Atena, potrivit caruia nervozitatea populatiei s-ar putea transforma in panica.

Retragerile masive de luni depasesc cu mult ritmul de declin al depozitelor bancare grecesti inregistrat in ultimii doi ani, de la inceputul crizei datoriilor de stat la finele lui 2009. Grecii au retras sau transferat la banci din strainatate intre doua si trei miliarde euro pe luna in aceasta perioada, insa suma a crescut in ianuarie 2012 la cinci miliarde euro, potrivit Wall Street Journal.

La finele lunii martie, soldul depozitelor rezidentilor si companiilor in bancile grecesti era de 165,36 miliarde euro, de la peste 245 miliarde euro la sfarsitul anului 2009.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1103 ori