BCE mentine dobanda de politica monetara, in ciuda deflatiei

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 17:21
1383 citiri
BCE mentine dobanda de politica monetara, in ciuda deflatiei

Banca Centrala Europeana (BCE) a decis, joi, sa mentina neschimbata dobanda de politica monetara la 0,25%, chiar daca in martie rata anuala a inflatiei in zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani, transmite Reuters.

Decizia Consiliului guvernatorilor BCE de a mentine nemodificat costul creditului era una asteptata de majoritatea analistilor, in conditiile in care Eurostat a anuntat, luni, ca rata anuala a inflatiei in zona euro a continuat sa scada in luna martie pana la 0,5%, de la nivelul de 0,7% inregistrat in februarie, mult sub tinta de 2% avuta in vedere de BCE.

Desi presedintele BCE, Mario Draghi, a declarat recent ca deflatia nu este o amenintare pentru zona euro, unele dintre statele membre sufera deja din cauza acestui fenomen, iar Fondul Monetar International a tras un semnal de alarma fata de riscul unei scaderi prelungite a preturilor de consum.

Seful FMI, Christine Lagarde, a solicitat, miercuri, Bancii Centrale Europene (BCE) si Bancii Japoniei (BoJ) sa continue politicile monetare de relaxare in vederea contracararii inflatiei scazute.

"Este nevoie ca BCE sa adopte o relaxare suplimentara a politicilor monetare, prin masuri neconventionale", pentru a lupta impotriva inflatiei scazute, a afirmat Lagarde.

O inflatie scazuta complica sarcina Bancii Centrale Europene de a sprijini relansarea fragila a economiei blocului comunitar.

Tot joi, BCE a decis sa mentina nemodificata rata dobanzii la facilitatea de depozit la nivelul de zero procente, precum si dobanda la facilitatea de creditare marginala la 0,75%.

Dobanzile scazute pot stimula cresterea economica, insa BCE are la dispozitie un spatiu de manevra limitat pentru o noua reducere a dobanzii de baza.

Unii analisti sunt de parere ca BCE ar putea adopta alte masuri, precum oferirea de credite ieftine bancilor, care, la randul lor, ar putea sa le acorde companiilor.

ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
ROBOR la trei luni, la cea mai mică valoare din iunie 2022. La cât a ajuns rata medie a dobânzii la împrumuturi
Indicele ROBOR, aflat în scădere, a atins luni, 25 martie, cea mai mică valoare din vara anului 2022 până în prezent, potrivit unor date ale Băncii Naționale Române (BNR). ROBOR la trei...
#dobanda referinta BCE, #dobanda politica monetara, #nivel dobanda BCE , #stiri BCE