BCE isi epuizeaza armele in lupta contra crizei

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 19:38
1321 citiri
BCE isi epuizeaza armele in lupta contra crizei

Banca Centrala Europeana (BCE) va mentine joi dobanda cheie la 1% si va continua sa evalueze efectul lichiditatilor de peste 1.000 miliarde euro introduse in sistemul bancar, au declarat analisti pentru CNBC, avertizand ca BCE isi epuizeaza capacitatea de a combate criza datoriilor.

Imprumuturile din decembrie si februarie prin care BCE a finantat bancile de la periferia zonei euro cu peste 1.000 miliarde de euro au fost bine primite de multi analisti, care au considerat ca au stabilizat sistemul bancar european si au impiedicat o criza a creditelor.

"Datele economice recente sunt mixte, insa nu atat de slabe incat sa determine o noua reducere de dobanda. BCE ramane in regimul <>, intrucat evalueaza impactul celor doua operatiuni de refinantare pe termen lung", au afirmat analisti ai Danske Bank.

Inflatia se mentine la un nivel ridicat, ca urmare a avansului preturilor la energie, si reduce, de asemenea, probabilitatea unei scaderi a dobanzii.

In schimb, pietele financiare vor urmari cu atentie comentariile presedintelui BCE, Mario Draghi, pentru indicii privind noi masuri de stimulare a cresterii economice in zona euro.

Imbunatatirea indicatorilor economici la inceputul anului a crescut sperantele ca zona euro iese din criza, insa date mai recente arata ca opt state din uniunea monetara se afla in ptrezent in recesiune, in timp ce altele au o crestre slaba.

Problemele economice au determinat tot mai multi politicieni sa ceara o concentrare pe crestere si nu doar pe masuri de austeritate.

Draghi s-a pronuntat chiar pentru un "pact de crestere" care sa completeze pactul fiscal, semnat de majoritatea tarilor UE in martie. Acordul semnat vizeaza mentinerea deficitelor bugetare sub control, insa criticii afirma ca recurgerea la austeritate fiscala in timpul unei perioade de recesiune agraveaza situatia.

Accentul pus pe crestere a declansat speculatii privind o posibila reducere a dobanzii de politica monetara in iunie, insa analistii Danske Bank nu sunt de acord.

"Nu impartasim aceasta interpretare. In opinia noastra, concentrarea lui Draghi pe crestere este o aluzie catre liderii politici din zona euro ca BCE va sustine investitiile publice in proiecte de infrastructura. In ultimele zile s-a sugerat ca ca aceste proiecte ar putea fi finantate prin intermediul Bancii Europene pentru Investitii", potrivit Danske Bank.

Crestere puternica a randamentelor obligatiunilor unor tari de la periferia zonei euro, mai ales ale Spaniei, dupa ce S&P a retrogradat tara pentru a doua oara in acest an, a lasat investitorii in obligatiuni intrebandu-se daca BCE va interveni pentru calmarea pietei.

"In opinia noastra, BCE nu va ezita sa intervina din nou daca tensiunile din piata vor deveni mai puternice. Totusi, nu toate armele BCE sunt la fel de ascutite precum erau odata", a afirmat analistul ING Carsten Brzeski.

Analistul considera ca noi operatiuni de refinante pe termen lung ar fi singurul instrument eficient al BCE, chiar daca va crea disensiuni in conducerea bancii. Analistii Danske Bank afirma insa ca licitatia de fonduri nelimitate pe trei ani din februarie a incheiat procesul de relaxare monetara.

Cancelarul german Angela Merkel si-a mentinut opozitia fata de noi masuri BCE de stimulare a economiei, iar deciziile de pana in prezent au generat tesniuni in conducerea bancii, noteaza CNBC. Recent, cancelarul a afirmat, insa, ca Germania este de acord cu crestere a resurselor BEI pentru combaterea crizei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#BCE masuri criza, #inflatie zona euro, #arme bce criza , #stiri BCE