BCE infirma existenta unei limite pentru programul de cumparare de obligatiuni

Luni, 10 Iunie 2013, ora 09:36
1213 citiri
BCE infirma existenta unei limite pentru programul de cumparare de obligatiuni

Nu exista nicio limita a programului de achizitionare de obligatiuni anuntat de Banca Centrala Europeana, a declarat un purtator de cuvant al BCE, care a respins astfel un raport publicat de ziarul german "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

Publicatia germana a anuntat, citand surse bancare, ca BCE a stabilit o limita de 524 miliarde de euro a noului program de achizitionare a obligatiunilor guvernamentale, denumit Outright Monetary Transactions (OMT), transmite Reuters.

BCE a informat, de asemenea, Curtea Constitutionala a Germaniei - care se va pronunta saptamana acesta in privinta legalitatii OMT - asupra limitei de 524 miliarde de euro, sustine "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung".

"Raportul este incorect. Asa cum s-a precizat in diverse ocazii, nu s-a stabilit nicio limita a sumei de care beneficiaza programul Outright Monetary Transactions. Marimea sumei va fi adecvata pentru indeplinirea obiectivelor programului", a declarat pentru Reuters un purtator de cuvant al BCE.

Recent, BCE a anuntat ca nu a mai achizitionat de peste un an obligatiuni guvernamentale si a finalizat primul program destinat acestor operatiuni, denumit Securities Markets Programme (SMP). Cu acest program BCE a cumparat bonduri guvernamentale de peste 200 miliarde de euro, inclusiv obligatiuni guvernamentale italiene de aproximativ 100 miliarde de euro.

In prima faza, SMP a ajutat la atenuarea crizei datoriilor din zona euro, dar analistii au apreciat ca a redus si apetitul statelor cu probleme pentru reformarea economiei.

Spre deosebire de primul program, denumit Securities Markets Programme, in cazul noului program - Outright Monetary Transactions (OMT) - nu va exista o limita pentru achizitiile de obligatiuni. Prezentat in 2012, programul de cumparare de obligatiuni al BCE este conceput pentru a sustine tarile din zona euro care in prezent se confrunta cu dificultati pe pietele financiare.

Activarea acestui program este insa insotita de o serie de conditii stricte. Þarile care vor cere ajutorul BCE vor trebui in prealabil sa ceara un plan de sprijin de la Fondul European de Stabilitate Financiara sau de la succesorul sau, Mecanismul European de Stabilizare.

#comparare obligatiuni BCE, #achizitie bonduri BCE, #limta OMT BCE, #BCE Outright Monetary Transactions, #criza datoriilor zona euro , #stiri BCE