BCE: Aprecierea euro creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei

Luni, 10 Martie 2014, ora 16:20
1663 citiri
BCE: Aprecierea euro creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei

Banca Centrala Europeana este nemultumita de cursul ridicat al euro, aratand ca aprecierea monedei unice creeaza presiuni asupra economiei zonei euro, potrivit lui Christian Noyer, membru in Consiliul Guvernatorilor BCE, citat de Bloomberg.

"Este un factor foarte important in evolutia economiei si a inflatiei. Atunci cand euro se afla pe o tendinta ascendenta, creeaza presiuni negative asupra economiei si inflatiei, evolutie nefondata in ambele cazuri. Deci nu suntem multumiti in acest moment", a afirmat Noyer, guvernatorul Bancii Frantei, intr-un interviu acordat Bloomberg Television la Paris.

Moneda euro s-a apreciat cu 6,7% fata de dolarul american in ultimele 12 luni, ceea ce a condus la scaderea preturilor bunurilor importate si reducerea competitivitatii industriilor din zona euro pe piata globala.

Desi mandatul BCE nu cuprinde tinte privind cursul de schimb valutar, presedintele Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca un euro mai puternic "ar putea afecta obiectivul bancii privind stabilitatea preturilor".

Euro a scazut usor dupa aparitia comentariilor lui Noyer, la 1,3879 dolari, fata de 1,3898 dolari anterior. Moneda unica a atins vineri, 7 martie, cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani si jumatate, de 1,3915 dolari.

BCE a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,25%.

Noyer a mai afirmat, luni, ca politica monetara actuala corespunde scenariului de baza al BCE, insa sunt posibile noi masuri de relaxare daca va fi necesar.

Inflatia din zona euro a fost de 0,8% in luna februarie, mai putin de jumatate fata de tinta de 2% a BCE. Somajul din zona euro este de 12%, aproape de un maxim istoric, iar cresterea economica se mentine la niveluri modeste.

"Suntem pregatiti sa actionam. Eu, personal, sunt deschis fata de tot felul de masuri", a continuat oficialul francez.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#apreciere euro, #dobanda politica monetara BCE, #moneda europeana , #stiri BCE