Analistii consultati de BCE au inrautatit estimarea privind scaderea PIB in zona euro la 0,6%

Joi, 08 August 2013, ora 15:31
1402 citiri
Analistii consultati de BCE au inrautatit estimarea privind scaderea PIB in zona euro la 0,6%

Zona euro va inregistra in acest an o contractie economica de 0,6% din PIB, estimeaza analistii consultati de Banca Centrala Europeana (BCE), intr-un sondaj periodic, noua prognoza marcand o inrautatire a asteptarilor fata de declinul de 0,4% anticipat de acestia in urma cu trei luni.

Scadere economica mai puternica este determinata de cererea de consum sub asteptari in zona euro in primul trimestru, dar si de datele dezamagitoare ale unor economii emergente cheie, precum China si Brazilia, ceea ce implica o revizuire a asteptarilor privind contributia pe termen scurt a cresterii schimburilor comerciale, se arata in raportul BCE, citat de MarketWatch.

Economistii au inrautatit si prognoza pentru anul urmator, de la o crestere de 1% la 0,9%, anticipand o accelerare a avansului economic in 2015 la 1,5%, de asemenea mai redus comparativ cu estimarea de 1,6% inaintata in urma cu trei luni.

Participantii la studiul BCE sunt mai pesimisti decat in urma cu trei luni in pofida semnelor din ultima perioada ca economia zonei euro isi reia cresterea dupa o sase trimestre de contractie. O accelerare a cresterii in Germania, evidenta din avansul neasteptat al productiei industriale, a alimentat asteptarile pentru o recuperare modesta la nivelul uniunii monetare.

Date care sugereaza incetinirea recesiunii in Italia si Spania sustin, de asemenea, estimarile privind revenirea pe crestere economica in trimestrul al doilea in zona euro, dupa o contractie de 0,3% in primele trei luni ale anului.

Informatiile pozitive nu vor determina BCE sa renunte la politica dobanzilor scazute, noteaza MarketWatch, intrucat economistii consultati de banca centrala au redus si estimarea privind inflatia in zona euro in acest an, de la 1,7% la 1,5%. Rata inflatiei se va situa la 1,5% si anul urmator, estimeaza acestia, reflectand activitatea economica slaba si dificultatile de pe piata muncii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#contractie zona euro, #crestere economica Europa 2013, #evolutie PIB zona euro, #prognoza economica zona euro , #stiri BCE