Companiile producătoare de alcool se pregătesc pentru o schimbare culturală: tinerii beau tot mai puțin. "Cei care nu se adaptează vor dispărea ca dinozaurii"

Duminica, 05 Ianuarie 2025, ora 15:15
846 citiri
Companiile producătoare de alcool se pregătesc pentru o schimbare culturală: tinerii beau tot mai puțin. "Cei care nu se adaptează vor dispărea ca dinozaurii"
Consumul de alcool în rândul tinerilor sub 30 de ani a scăzut progresiv OTO Pixabay

Chiar înainte ca Surgeon General (Autoritatea de Sănătate Publică din SUA) să avertizeze că alcoolul poate cauza cancer și că ar trebui să existe o etichetă de avertizare, mari companii precum Heineken și AB InBev — care dețin branduri precum Budweiser și Michelob Ultra — se pregăteau pentru o schimbare culturală ce favorizează opțiunile fără alcool.

Cheltuielile pentru majoritatea tipurilor de alcool au scăzut în ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor, a raportat anterior Business Insider.

Consumul de alcool în rândul tinerilor sub 30 de ani a scăzut progresiv în ultimele două decenii. Conform unui sondaj Gallup din 2023, doar 62% dintre adulții sub 35 de ani beau alcool, față de 72% acum două decenii. Marii producători au lansat opțiuni fără alcool pentru a răspunde unei piețe care, deși nu dorește băuturi alcoolice, poate totuși căuta ceva nou pentru ocazii speciale.

Creșterea opțiunilor fără alcool

Heineken a lansat prima bere fără alcool, Heineken 0.0, în martie 2017 în Olanda și Germania, extinzând distribuția în SUA în ianuarie 2019. În 2022, Corona Sunbrew 0.0%, un produs al Constellation Brands — companie producătoare de bere, vin și băuturi spirtoase — a intrat pe piață. Tot în 2022, AB InBev a lansat Corona Cero. Constellation Brands deține licențele pentru Corona în SUA, în timp ce AB InBev controlează brandul pe restul pieței globale.

Această strategie a dat roade, conform directorilor acestor companii. Harold van den Broek, director financiar al Heineken, a declarat într-o conferință din octombrie 2024 că vânzările produselor fără alcool sunt în creștere pe multe piețe, inclusiv în SUA. Opțiunile fără alcool ale companiei au ajuns să reprezinte peste 4% din portofoliul total al Heineken de la lansare.

„Credem că această categorie, care a crescut cu aproximativ 6% în medie din 2018, va continua să urmeze această tendință,” a spus van den Broek. „Avem mari speranțe pentru portofoliul fără alcool.”

Schimbarea comportamentului consumatorilor

Președintele și CEO-ul Constellation Brands, William Newlands, a declarat într-o conferință din 2024 că Corona Non-Alcoholic este lider pe segmentul băuturilor fără alcool.

„Acest lucru reflectă o schimbare în comportamentul consumatorilor sau preocupările celor care vor să fie șoferi desemnați, dar care încă doresc să savureze o bere de calitate,” a spus Newlands.

Compania intenționează să-și extindă oferta de produse bazate pe tendințele de „îmbunătățire a vieții” și așteaptă o creștere continuă pentru Corona Non-Alcoholic, scrie Business Insider.

De asemenea, CEO-ul AB InBev, Michel Doukeris, a menționat că segmentul de bere fără alcool este o oportunitate cheie pentru a dezvolta noi ocazii de consum.

„Am câștigat cote de piață pentru berea fără alcool în peste 60% din piețele noastre cheie în al treilea trimestru, iar Corona Cero și-a dublat atât volumul, cât și veniturile,” a spus Doukeris.

„Deși berea fără alcool reprezintă în prezent o mică parte din volumul nostru global, credem că există o oportunitate semnificativă de creștere incrementală.”

Avertismente și oportunități

Industria alcoolului avertizează de mult timp asupra unui „război împotriva alcoolului,” o îngrijorare amplificată după un raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2023. Raportul indică faptul că chiar și consumul redus de alcool crește riscul de cancer și că „nu există o cantitate sigură de alcool pentru sănătate.”

În ciuda temerilor legate de scăderea vânzărilor, brandurile au început să profite de schimbările în comportamentul consumatorilor. Conform Boston Consulting Group, piața globală de bere, vin și băuturi spirtoase fără sau cu conținut scăzut de alcool valorează peste 13 miliarde de dolari, cu o rată de creștere anuală de peste 7% între 2023 și 2027. Se estimează că acest segment va ajunge să reprezinte 4% din piața totală a alcoolului.

Cererea de opțiuni fără alcool

Eliott Edge, managerul unui bar sobru din New York, a observat o creștere a cererii pentru opțiuni fără alcool.

„Am clienți curioși să încerce viața fără alcool, dar și persoane care consumă alcool și vor doar o pauză,” a spus Edge. „Toată lumea — localnici, turiști — vrea să vadă cum e.”

Pe măsură ce această tendință continuă, tot mai multe baruri și branduri vor oferi opțiuni fără alcool, a prezis Edge: „Este ca în cazul vegetarianilor, veganilor sau persoanelor care evită glutenul sau lactatele. Este doar un alt tip de profil de client. Cei care nu se adaptează vor dispărea ca dinozaurii.”

...citeste mai departe despre "Companiile producătoare de alcool se pregătesc pentru o schimbare culturală: tinerii beau tot mai puțin. "Cei care nu se adaptează vor dispărea ca dinozaurii"" pe Ziare.com

#bauturi fara alcool, #companii, #schimbari, #crestere vanzari , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9763 RON

-0.0005

1 USD = 4.7792 RON

0.0183
  1. 900.000 de români loviți într-o țară vestică: Cea mai mare criză din ultimii 80 de ani, valuri de concedieri
  2. Un economist cunoscut, fost director de bancă, avertizează că începe criza similară cu cea din 2008. Care vor fi sectoarele cele mai afectate: "Am un deja vu"
  3. Acum este evident pentru toată lumea că România este în faliment, susține Florin Cîțu. Ce instituții sunt vinovate de acest "genocid economic"
  4. O firmă din China își închide fabrica din România și concediază aproape 500 de oameni. Chinezii începuseră producția de doar trei ani, cu ajutor financiar de la statul român
  5. Proprietarii de autoturisme vechi primesc bani de la stat. Cât ar putea încasa în 2025
  6. Anunț neașteptat: Bulgaria a abandonat planul de aderare la moneda euro, din 2026
  7. Lovitură primită de Trump chiar în prima zi de la inaugurare. O principală sursă a averii lui este în picaj
  8. Donald Trump începe războiul comercial cu Uniunea Europeană. "UE este foarte rea pentru noi. Ne tratează foarte rău"
  9. Câți români muncesc la stat și câți ar putea fi concediați imediat, pentru eficientizarea banului public
  10. Bulgaria a atins linia de finiș înaintea României. Cum a reușit: aderarea la euro, inflație scăzută, datorii mici și deficit ușor de gestionat