Inovație revoluționară: S-a inventat baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în câteva secunde

Joi, 23 Mai 2024, ora 19:00
613 citiri
Inovație revoluționară: S-a inventat baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în câteva secunde
FOTO Unsplash

Cercetătorii de la Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) au realizat un avans major în tehnologia bateriilor, care ar putea aborda una dintre principalele preocupări ale consumatorilor ce ezită să treacă la vehiculele electrice (EV).

Conform Techopedia, echipa de la KAIST a dezvoltat o baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în doar câteva secunde.

Această inovație are potențialul de a revoluționa industria vehiculelor electrice și de a aduce beneficii semnificative pentru umanitate și mediu. Conform Departamentului de Energie al SUA, între 2020 și 2023, timpul mediu petrecut la o sesiune de încărcare rapidă plătită a fost de 42 de minute. Noua tehnologie dezvoltată de KAIST ar putea reduce drastic acest timp de încărcare.

Bateria rapidă și puternică pe bază de sodiu

KAIST a anunțat într-un comunicat de presă că a creat o baterie rapidă și cu putere mare pe bază de sodiu, utilizând un sistem hibrid de stocare a energiei. Acest sistem încorporează materiale îmbunătățite în anodurile și catodurile bateriei, ducând la cicluri de încărcare rapidă cu caracteristicile de putere îmbunătățite ale supercondensatorilor.

Un avantaj semnificativ al bateriilor pe bază de sodiu este abundența și costul redus al sării comparativ cu litiul, utilizat în majoritatea bateriilor EV actuale. Sarea este de 500 de ori mai abundentă și mult mai ieftină decât litiul, conform KAIST. Aceasta ar putea face vehiculele electrice mai accesibile și mai ieftine, mai ales cu legislația de sprijin, cum ar fi Legea de Reducere a Inflației, care deja ajută la reducerea prețurilor EV.

Adoptarea pe scară largă a vehiculelor electrice ar reduce dependența de mașinile pe benzină, îmbunătățind astfel calitatea aerului și reducând afecțiuni respiratorii precum astmul. De asemenea, ar contribui la combaterea încălzirii globale prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Deși progresul realizat de KAIST este încă în stadiile incipiente, reprezintă un pas semnificativ înainte în tehnologia de stocare a energiei. Această inovație ar putea transforma modul în care percepem și utilizăm vehiculele electrice, făcându-le mai accesibile și mai eficiente.

...citeste mai departe despre "Inovație revoluționară: S-a inventat baterie pe bază de sodiu care se poate încărca în câteva secunde" pe Ziare.com

Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
Cu puțin înainte de ora 2 dimineața, într-o noapte de aprilie în Seattle, o camionetă Chevrolet Silverado s-a oprit la o stație de încărcare a vehiculelor electrice, situată la marginea...
Tesla Model 3, mai scumpă pentru europeni. Majorarea de preț ar putea intra în vigoare de la 1 iulie
Tesla Model 3, mai scumpă pentru europeni. Majorarea de preț ar putea intra în vigoare de la 1 iulie
Compania Tesla a anunțat că prețurile pentru mașina electrică Model 3 vor crește probabil de la 1 iulie. Situația este cauzată de o decizie UE de a crește temporar tarifele pentru...
#baterie, #masini electrice, #tehnologie , #Stiri Internet

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

-0.0001

1 USD = 4.6576 RON

0.0516
  1. Google Chrome primește o actualizare importantă. Ce pot face acum utilizatorii Android
  2. OPPO pregătește lansarea globală a modelului Find X8 Ultra. Cu ce specificații vine
  3. Românul care a digitalizat peste 3.000 de primării din țară și-a extins proiectul și în SUA
  4. Elon Musk amenință că va interzice produsele Apple în companiile sale. ”Nimeni nu citește de fapt termenii și condițiile”
  5. AMD a lansat noua familie de procesoare Ryzen 9000 la Computex 2024
  6. Google, amendat cu 15 milioane de dolari. Motivul pentru care a fost sancționat gigantul american
  7. Un nou bug afectează aplicația Spotify: Playlist-urile utilizatorilor dispar
  8. Windows Recall compromis de hackeri: Datele colectate de Microsoft, expuse
  9. Apple dezvăluie iOS 18, în cadrul WWDC24: Mai multe posibilități de customizare pentru utilizatori și dezvoltatorii de aplicații VIDEO
  10. Cea mai buna alegere pentru a găsi cele mai bune soluții audio Bose