Viitorul centrelor universitare, "sub dominatia" Indiei

Vineri, 04 Martie 2011, ora 10:00
2011 citiri
Viitorul centrelor universitare, "sub dominatia" Indiei

Daca prezentul marilor centre universitare este detinut de catre Occident, viitorul ar putea fi "sub dominatia" Indiei. Planurile ambitioase ale tarii asiatice de a investi in sistemul educational universitar pentru a creste numarul absolventilor, i-ar putea oferi acesteia statutul de tara performanta in domeniul educatiei, potrivit BBC News.

Guvernul Indiei vorbeste de crestetea ratei de inscriere la universitate de la 12 % in prezent la 30% din populatie pana in 2025, apropiindu-se de nivelul tarilor occidentale.

Tara asiatica vrea sa extinda sistemul universitar pentru a creste rata de educatie a clasei mijlocii, a largi accesul si a deveni un centru de putere important in cercetare si cunoastere.

Aceasta ar insemna cresterea  numarului de student de la 12 milioane la peste 30 de milioane, ceea ce ar face India sa devina una din cele mai mari sisteme de educatie din lume.

Pawan Agarwal, functionar public si autorul cartii “Invatamantul superior Indian: Imaginarea viitorului” considera ca absolventii indieni vor deveni mult mai vizibili la nivel global, in special in domeniile tehnice si de inginerie.

Marele salt inainte

KN Panikkar, vicepresedinte al Consiliului Superior al Invatamantului Kerala spune ca invatamantul superior indian va trece printr-un mare salt.

Banii alocati pentru invatamantul superior in planul de 5 ani reprezinta de 9 ori suma folosita in ultimii 5 ani.

Insa, exista totusi un deal abrupt pe care locuitorii Indiei vor fi nevoiti sa-l urce.

Comisia Nationala de cunostinte din India estimeaza ca tara are nevoie de 15000 de universitati, in comparatie cu 370 care sunt in prezent.

Sute de noi institutii sunt in curs de constituire, inclusiv mari unversitati publice in fiecare stat.

Numarul prestigioaselor Institutii indiene de Tehnologie si Management se vor extinde de la 7 la 15.

Sectorul universitar privat al Indiei se afla in plina ascensiune, in special in domeniul tehnologiei informatiei, ingineriei, medicinei si al managementului.

Mai mult, guvernul indian invita universitatile straine sa-si configureze sucursale.

Competitie stransa

Anul trecut au existat cereri de la 50 de universitati straine care erau interesate sa-si deschida sucursale in India.

Punctul culminant a fost atins in noiembrie anul trecut in timpul vizitei presedintelui american Barack Obama impreuna cu un numar mare de presedinti de universitati din SUA.

De asemenea, ministrul de educatie al Marii Britanii, David Willett impreuna cu cea mai mare delegatie canadiana au fost in India pentru a vorbi de parteneriate universitare.

Unele universitati straine au semnat deja parteneriatul.

Universitatea Metropolitana Leeds din Marea Britaniei ofera grade de management pe un campus de 36 de acri stabilit in Bhopal, in centrul Indiei.

Universitatea Lancaster ofera cursuri la Goenka HG World Institute, langa Delphi. Ambele institutii s-au deschis in 2009 printr-un acord cu India, potrivit legislatiei in vigoare.

Institutiile straine care vor avea personal cu salarii mai mari vor inrautati situatia, spun expertii citati de BBC.

Dl Panikkar spune ca institutiile straine private nu sunt o solutie.

"In cazul in care doar 1 % din populatie isi va putea permite sa plateasca taxele, atuinci aceasta va fi o situatie destul de grava pentru tara".

Accesul in tara este o problema importanta pentru guvernul care a venit la putere pentru ca beneficiile cresterii economice ale Indiei au ajutat la cresterea nivelului de trai.

In timp ce mai mult de 95% dintre copiii frecventeaza scoala primate, doar 40% merg la liceu, potrivit Bancii Mondiale. Prin urmare, numarul celor care se inscriu la facultate este mult mai mic.

Banca Mondiala a declarat ca succesul economic al Indiei nu poate fi sustinut fara investitii majore in educatie, inclusiv in invatamantul superior.

 "Sistemul public universitar se afla in criza in multe tari, confruntandu-se cu reduceri serioase de buget. Nu sunt gata sa investeasca bani in buget".

Cativa "cautatori de aur" au fost sfatuiti sa renunte la ideea de imbogatire rapida, in conditiile in care guvernul a fost foarte ferm cand a anuntat ca firmelor nu le va fi permis sa exploateze "setea" pentru o educatie mai buna a Indiei.

Spre deosebire de Singapore si China, guvernul indian nu vrea sa para a fi in favoarea institutiilor straine prin oferta de granturi mari de teren.

Universitatea Duke din Carolina de Nord a fost interesata de India de mai mult timp.

"Ne dorim sa dezvoltam Duke la nivel global. Cei mai buni cercetatori sunt cei conectati la nivel global", spune Gregory Jones, vice presedintele Duke si vice rector pentru strategia globala.

Mutarea catre Est

Campusul Shanghai va fi primul pe lista.

"Au fost dispusi sa doneze si sa construim pe cheltuiala lor asa ca a fost o propunere financiara viabila pentru noi", a spus Jones.

 “Incercam sa atingem potentialul de cercetare al acestor tari asiatice:, spune profesorul Pradeep Khosla, decan al Colegiului de Inginerie Carnegie Mellon.

Prestigioasa institutie americana s-a asociat cu Fundatia indiana Shiv Nadar pentru a deschide un colegiu de inginerie in sudul statului Tamil Nadu.

"Aceste asociatii nu sunt suficiente intrucat ele vor spori capacitatea a sute de studenti, nu a milioane de oameni. Asta inseamna cheltuieli publice uriase pentru colegiile din afara oraselor", considera Mr Panikkar.

Acesta crede ca obiectivele de inscriere sunt mult prea ambitioase avand in vedere resursele publice limitate si blocajele de personal si infrastructura.

Ceea ce este realizabil este adaugarea a 10 milioane de studenti la numarul deja existent in decurs de 5-7 ani. Acest lucru ar transforma India intr-o putere semnificativa in educatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#centru universitar, #cresterea economica a indiei, #investitii in educatie, #sistem universitar, #universitati in india , #stiri Barack Obama