"Nu va cheltuiti toti banii din salariu", este sfatul celui de-al 44-lea presedinte al Statelor Unite, Barack Obama, care a oferit cateva recomandari de la bunica sa, punand accentul pe modul de administrare al finantelor fiecarui cetatean, potrivit CNN Money.
Presedintele american a povestit ca bunica sa, care a lucrat mare parte din viata ca secretara unui vicepresedinte de banca regionala din Kansas, i-a spus de cand era mic: "Salveaza un pic din castigul tau, indiferent de cat de mica e suma, iar magia dobanzii o vei vedea in timp".Cu toate acestea, Obama spune ca uneori imprumutul devine inevitabil.
Cand el si Prima Doamna a Americii au absolvit la Harvard Law School, au intrat in datorii de 125.000 de dolari pe care le-a platit in 10 ani.
"Inteleg perfect prin ceea ce trec tinerii in aceste momente. Noi am fost norocosi pentru ca am intrat la facultati de drept foarte bune si am stiut ca investitia merita. In secolul XX1, costul unei facultati este foarte ridicat", a mai precizat acesta.
Obama atrage atentia asupra faptului ca fiecare persoana are nevoie de disciplina fiscala, de aceea sfatul presedintelui este de a pune deoparte din fiecare salariu o suma.
Familia Obama se bucura acum de o avere de cel putin 2.8 milioane de dolari, mare parte provenind din succesul cartilor presedintelui, "Visuri de la tatal meu" si "The Audacity of Hope", ale caror vanzari au crescut foarte mult cand Obama a candidat la presedintie.
In opinia presedintelui SUA, economiile pot ajuta la educatia de mai tarziu a copiilor.
Acesta a dat propriul exemplu si a precizat ca, impreuna cu Michelle Obama, a pus deoparte intre 200.000 si 500.000 de dolari pentru colegiul celor doua fete, Malia si Sasha.
Barack Obama a subliniat ca intotdeauna a incercat sa tina cont de sfatul bunicii sale, chiar daca nu mereu a reusit sa rupa din salariu pentru a pune la pusculita.
Acesta spune ca intelege grijile financiare ale fiecarui om.
"Stiu ca este foarte greu sa rupi din salariu pentru a pune deoparte.
Cand ma gandesc la tinerii de azi si la faptul ca isi fac datorii pentru a-si plati o facultate si apoi pentru a-si lua prima casa, imi dau seama ca e greu.
De aceea, ganditi-va la copiii vostri si puneti deoparte. Apoi, trebuie sa va ajutati parintii in momentul in care vor iesi la pensie".
"Daca insa ne imprumutam pentru lucruri de care nu avem nevoie, atunci intr-adevar avem o mare problema.
Este in regula sa va imprumutati pentru scoala, educatie, energie eco si infrastructura".
Potrivit acestuia, investitiile nu sunt intotdeauna sinonime cu cheltuielile.
"Trebuie sa facem distinctia intre cheltuielile care va vor face mai competitivi pe termen lung pentru a va spori averea si cheltuielile pentru lucrurile dupa care tanjiti, dar care nu va vor imbunatati situatia financiara pe viitor. Acest lucru este valabil pentru orice Guvern".