Trece Obama de testul greilor din G20?

Luni, 30 Martie 2009, ora 17:19
1793 citiri
Trece Obama de testul greilor din G20?

Rareori un presedinte american a avut parte de o asemenea intrare pe scena internationala precum cea care il asteapta pe Barack Obama la summitul G20 consacrat crizei economice mondiale, joi, la Londra, pe fondul divergentelor dintre SUA si Europa privind masurile care trebuie luate, comenteaza AFP.

Obama si-a petrecut primele doua luni din mandatul de presedinte luptandu-se pentru a se asigura ca recesiunea cu care se confrunta tara nu va pune in umbra asteptarile sale enorme si proiectele ambitioase ale noii administratii americane.

El trebuie nu numai sa raspunda la apelurile urgente pentru o actiune internationala care sa permita oprirea crizei, ci si sa reduca divergentele dintre Europa si Statele Unite in ceea ce priveste masurile care trebuie luate.

"Presedintele Obama nu se confrunta numai cu cea mai mare provocare din viata sa, ci se afla pentru prima oara pe acest tip de scena internationala", a explicat Steven Schrage, de la Centrul pentru Studii Strategice Internationale (CSIS).

"Face acest lucru dupa numai cateva saptamani de presedintie, si fara sa aiba alaturi mai multe personaje-cheie din administratia sa, si in special la Departamentul Trezoreriei. Este o adevarata provocare pentru el", a adaugat Schrage.

Obama a incercat inainte de summit sa transmita ideea ca Statele Unite vor mai mult o relansare economica si mai putin o reglementare financiara, pentru a combate criza, in timp ce Europa doreste contrariul, adica mai mult o reglementare puternica decat o relansare economica.

"Nu pot fi mai explicit decat spunand ca nu exista doua tabere. Este o dezbatere fara sens", a declarat Obama recent. Insa expertii in relatii transatlantice sustin ca in pofida dorintei tarilor dezvoltate si a principalelor state in curs de dezvoltare de a forma un front comun la G20, exista divergente in ceea ce priveste prioritatile lor.

Summitul G20, un test pentru Brown cu un an inainte de alegerile generale din Marea Britanie

Gordon Brown, gazda summitului G20 de joi, de la Londra, se pregateste pentru o misiune delicata: un succes ii va incununa eforturile de a obtine un raspuns coordonat criza, dar un esec ii va afecta popularitatea, cu un an inainte de alegerile generale din Marea Britanie, relateaza AFP.

Angajat intr-o cursa contra cronometru pentru a redresa economia nationala pana la urmatoarele alegeri, care vor avea loc cel tarziu in iunie 2010, premierul britanic a facut din G20 un element crucial in strategia sa electorala.

"Ori va fi foarte bine, ori foarte rau pentru premier si guvernul sau", a avertizat saptamana trecuta fostul ministru laburist al comertului, Stephen Byers. "Planul este clar. Aceste doua evenimente (G20 si prezentarea bugetului la 22 aprilie - n.red.) trebuie sa furnizeze bazele victoriei laburistilor la alegerile generale", a adaugat Byers.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#20, #criza, #financiare, #g, #obama, #recesiune, #reglementare , #stiri Barack Obama