Termen-limita pentru adoptarea bugetului SUA

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 00:33
1268 citiri
Termen-limita pentru adoptarea bugetului SUA

Membrii Congresului american mai au timp pana la miezul noptii (sambata 6:00 ora Romaniei) pentru a ajunge la un acord asupra bugetului pe ultimele sase luni ale anului fiscal, care sa permita functionarea in continuare a executivului, potrivit Mediafax. 

Intre serviciile guvernamentale care ar putea fi afectate se afla inclusiv Fiscul.

Liderii din Congres ai partidelor Republican si Democrat au anuntat ca nu au ajuns la o intelegere generala asupra finantarii guvernului pentru ultimele sase luni ale actualului an fiscal, care se incheie la 30 septembrie, si nu au reusit sa se puna de acord nici macar asupra contradictiilor ramase inaintea termenului limita.

Democratii sustin ca cele doua parti nu se inteleg din cauza cererii Republicanilor de a include intr-un acord masuri de restrictionare a avorturilor, in timp ce Republicanii declara ca exista inca diferende asupra unor reduceri de cheltuieli in valoare de aproximativ 6,5 miliarde de dolari.

Negociatorii celor doua parti au convenit asupra unor diminuari de cheltuieli cu 38 miliarde de dolari si singura problema ramasa ar fi cererea Republicanilor de a elimina fondurile federale pentru organizatia de planificare familiala Planned Parenthood, cel mai mare furnizor de servicii de intrerupere a sarcinii din SUA, a afirmat liderul din Senat al Democratilor, Harry Reid.

Fara un acord asupra bugetului, banii necesari functionarii executivului american vor fi epuizati vineri, iar agentii ca Fiscul vor incepe o oprire partiala a operatiunilor.

Lipsa bugetului ar opri activitatea a 800.000 de angajati guvernamentali si ar afecta recuperarea economica, a avertizat presedintia americana.

Servicii vitale, ca apararea, ordinea publica, serviciile medicale de urgenta sau controlul trficului aerian vor continua sa functioneze.

Criza este primul test important pentru presedintele Barack Obama, democrat, si liderii din Congres, dupa ce Republicanii au preluat controlul Camerei Reprezentantilor in alegerile din noiembrie.

Democratii intentioneaza sa voteze o extindere a finantarii pentru o saptamana, fara reduceri de cheltuieli, pentru a putea continua negocierile, dupa ce presedintele Obama a avertizat ca va respinge prin veto prelungirea de o saptamana adoptata de Camera Reprezentantior, conditionata insa de diminuarea cheltuielilor cu 12 miliarde de dolari.

Republicanii au avertizat, insa,ca in lipsa unei intelegeri permanente nu vor permite Senatului sa voteze o extindere de urgenta a finantarii, decat daca aceasta va include reduceri de cheltuieli.

Daca se ajunge la o intelegere permanenta, Republicanii vor accepta ca Senatul sa voteze fonduri pentru cateva zile, la nivelul actual de finantare. 

#buget sua, #aprobare, #sua, #congres american, #criza, #barack obama , #stiri Barack Obama