Tarile din G7 se straduiesc sa combata criza

Luni, 16 Februarie 2009, ora 10:39
1626 citiri
Tarile din G7 se straduiesc sa combata criza

Marile puteri industriale din cadrul grupului G7 au incheiat sambata discutiile de la Roma despre criza cu promisiunea ca vor face tot ce pot pentru a combate recesiunea mondiala fara sa afecteze comertul liber, de teama unei reveniri a protectionismului, ca in anii '30, relateaza Reuters.

Constiente de propriile limite, tarile G7 au adoptat un ton mai conciliant fata de China, care, desi nu face parte din grup, este esentiala pentru succesul summitului G20 ce va avea loc in aprilie la Londra, in cadrul caruia atat economiile dezvoltate, cat si cele emergente spera sa faca progrese vizibile in incercarile de a face sistemul financiar mondial mai sigur si mai responsabil.

"Ne confruntam cu cea mai accentuata incetinire din ultimele decenii", a declarat secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner.

"Vom colabora indeaproape cu partenerii din cadrul G7 si G20 pentru a realiza o serie de reforme ce vor solutiona probleme dezvaluite de criza".

Geithner, care a participat la prima reuniune G7 in noua postura de secretar al Trezoreriei Statelor Unite, a retras comentariile potrivit carora Beijingul manipuleaza rata de schimb valutar pentru a-si avantaja produsele de export pe pietele internationale si a incercat sa atenueze temerile legate de planurile anti-criza din Statele Unite.

Congresul american a aprobat un plan de relansare de 787 miliarde dolari, ce aloca zeci de miliarde dolari pentru proiecte de constructii publice, printre conditii fiind clauza "Buy American", ce presupune ca firmele sa utilizeze otel american si alte bunuri fabricate in Statele Unite.

Utlima declaratie comuna a grupului G7 incearca sa atenueze temerile ca tarile, in incercarea de a proteja locurile de munca si de a sustine industriile, vor abandona angajamentele de a asigura corectitudinea competitiei comerciale internationale.

De asemenea, se precizeaza ca stabilizarea economiei si a pietelor financiare este prioritara, ceea ce inseamna ca statele trebuie sa coopereze pentru un efect maxim.

"Trebuie sa facem tot posibilul ca istoria sa nu se repete", a declarat ministrul german de finante, Peer Steinbrueck.

Intr-o declaratie proprie, Geithner a spus ca lumea se confrunta cu cea mai mai grava criza economica si financiara din ultimele decenii si ca guvernele, ce se confrunta cu accentuarea tensiunilor interne, din cauza cresterii ratei somajului, trebuie sa dea un raspuns ferm.

Geithner a mai spus ca presedintele american, Barack Obama, a dat asigurari ca planul de stimuli va fi aplicat astfel incat sa respecte angajamentele internationale ale Statelor Unite, fara a da insa detalii legate de modul de aplicare.

Intrunirea G7, la care au participat reprezentanti din Statele Unite, Japonia, Germania, Marea Britanie, Franta, Italia si Canada, vine inaintea summitului G20 ce va avea loc in aprilie la Londra, unde vor participa si marile economii emergente.

 

#combatere, #criza, #g7, #geithner, #protectionism, #tari , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9681 RON

0.0026

1 USD = 4.5404 RON

-0.0151
  1. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  2. Un expert de la Berkeley anunță prăbușirea Rusiei: SUA îl lovesc pe Putin, tăindu-l de la o resursă americană vitală
  3. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  4. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  5. Care este stadiul lucrărilor pe Valea Oltului după aproape o săptămână de la închiderea circulației. Anunțul directorului CNAIR FOTO
  6. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  7. Cea mai impresionantă autostradă din lume, care surprinde prin lățimea ei. Unde a fost construită și câte benzi are VIDEO
  8. Intră în vigoare noile bilete pentru trenuri metropolitane, valabile în toată țara. "Oferă libertate călătorului"
  9. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  10. S-a dat startul licitației pentru execuția unei o noi autostrăzi. Va avea 62 de kilometri și ar trebui să fie gata în 30 de luni FOTO