Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sub administratia Obama, Statele Unite vor avea nevoie de o cooperare sporita cu China

Sub administratia Obama, Statele Unite vor avea nevoie de o cooperare sporita cu China

Relatia dintre Washington si Beijing dupa succesul lui Barack Obama ar trebui sa fie una relativ linistita, intr-un moment in care Statele Unite vor avea nevoie de o cooperare sporita, mai ales pe plan economic, cu China, care devine tot mai puternica, spun expertii. Viitorul presedinte american, ales marti, a criticat in campania sa practicile comerciale chineze, insa niciodata in termeni duri. Discursurile sale nu au continut atacuri virulente la adresa Chinei, spre deosebire de ultimii trei predecesori ai sai in functie din anii '80 incoace - George W. Bush , Bill Clinton si Ronald Reagan, tatal actualului presedinte fiind o exceptie.


Odata cu emergenta Chinei, scrie Bahukutumbi Raman, din cadrul Centrului Chennai pentru studii despre China, "nu ne mai permitem o opozitie fata de ea", iar, cu numeroasele probleme grave cu care se va confrunta la preluarea functiei - criza financiara si razboaiele din Irak si Afganistan - este sigur faptul ca adancirea deficitului balantei comerciale a Statelor Unite in raport cu China sau modernizarea armatei chineze nu vor fi prioritare pentru Obama.


"Ar trebui sa fie o tranzitie linistita. Obama nu este un presedinte care sa fi facut campanie impotriva Chinei", a declarat David Zweig, expert in relatii externe chineze, de la Universitatea de stiinta si tehnologie din Hong Kong. "Ar putea fi chiar cea mai linistita tranzitie din 1980 incoace", a spus el.


Barack Obama va avea nevoie de China inca de la venirea la Casa Alba, pentru a contribui la gasirea unei solutii la criza financiara internationala, potrivit analistilor. "In contextul crizei economice din Statele Unite, ajutorul Chinei va fi solicitat", a spus Raman.


Conducerea comunista chineza pare sa prefere administratiile republicane, din cauza legaturilor mai stranse dintre sindicatele americane si democrati, care fac ca acestia din urma sa fie mai sensibili cu privire la impactul  pe care il au asupra pietei fortei de munca din Statele Unite practicile comerciale chineze.


Administratia Bush a fost in general amicala cu China, desi presdinte George W. Bush a deranjat Beijingul pentru ca s-a intalnit anul trecut cu Dalai Lama. Criticile americane cu privire la politica Beijingului in privinta ratei de schimb - care ii ofera un avantaj concurential Chinei -  au fost mai mult de fatada. In plus, George W. Bush, alaturi de alti lideri occidentali, a asistat la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing din 8 august, la cinci luni de la reprimarea sangeroasa a unor manifestatii in Tibet.


Uriasul deficit comercial american cu China (25,3 miliarde dolari in august) va ramane o chestiune dificila pentru Obama, insa ar putea fi diminuat prin scaderea deja constatata a exporturilor chineze, din cauza crizei financiare internationale, potrivit lui Raman.


Incalcarea drepturilor omului va ramane o sursa de tensiuni, insa Obama nu va face probabil un casus belli din aceasta chestune, potrivit lui Jerome Cohen, expert la Consiliului american pentru relatii externe, de la Washington. "Ma astept sa il vad pe Obama ca se apropie de China mai repede decat majoritatea celorlalti presedinti", a declarat Cohen, care a adaugat ca presedintele ar putea vizita Beijingul inca de la inceputul mandatului.


Altii prevad o mai buna cooperare sino-americana in domeniul mediului.


Obama, care a cerut reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera de catre Statele Unite, ar putea obtine sustinerea Chinei, care cere eforturi din partea tarilor industrializate, a declarat Zhu Feng, vicedirector al Centrului international pentru studii strategice, de la Universitatea din Beijing. "Este vorba despre doua dintre cele mai mari emitatoare de gaze cu efect de sera", a spus Zhu, iar "acest lucru ar putea deschide calea unui nou sector de cooperare", cu un eventual transfer de tehnologie.


Pe de alta parte, China i-a cerut joi presedintelui american ales Barack Obama sa nu sustina independenta Taiwanului, subliniind ca aceasta chestiune este importanta pentru bunele relatii dintre Washington si Beijing. "Cerem Statelor Unite sa isi tina angajamentul de a respecta politica Chinei si de a opri vanzarea de arme Taiwanului", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului chinez de externe, Qin Gang.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1186 ori