SUA sau China? Cine va fi lider dupa iesirea din recesiune

Miercuri, 12 August 2009, ora 09:05
1923 citiri
SUA sau China? Cine va fi lider dupa iesirea din recesiune

In timp ce unii analisti sustin ca economia Statelor Unite s-a incheiat deja, in luna iulie, sau ca va lua sfarsit la toamna, iar altii spun ca economia chineza va prelua conducerea mondiala, dupa iesirea din recesiune, datele oficiale arata ca cele doua mari puteri economice mondiale se "bat" pentru a iesi primele din recesiune. 

In luna iulie, China a inregistrat o usoara scadere, din cauza instructiunilor date bancilor de autoritati de a stopa creditarea excesiva. Astfel, fata de luna trecuta, s-au acordat cu 77 de procente mai putine imprumuturi.

Insa, cei mai multi indici economici sugereaza, in continuare, o redresare accentuata, mai ales datorita investitiilor guvernului chinez si imprumuturilor, care s-au triplat in primele sapte luni, comparativ cu perioada similara din 2008, relateaza Financial Times.

Productia industriala s-a majorat cu 10,8 procente, in iulie, comparativ cu aceeasi perioada din anul trecut, o cifra mai mica decat estimarile analistilor. In acelasi timp, investitiile in active fixe au crescut cu 32,9 procente, in primele sapte luni.

Desi liderii chinezi au repetat ca intentioneaza sa relaxaze politica monetara, acest lucru nu s-a intamplat inca, din cauza temerilor apartiei unor cresteri nejustificate in domeniul imobiliar si pe bursa. Drept rezultat, creditele s-au ridicat la 52 miliarde de dolari, in iulie, cea mai mica suma din octombrie 2008.

Preturile de consum au continuat sa scada, cu 1,8 procente, reducand posibilitatea ca Beijingul sa efectueze schimbari majore in politicile sale pentru stimularea cresterii, cum ar fi injectarea de lichiditati sau investitiile in infrastructura.

Productivitatea din SUA in continua crestere


Intre timp, nici Statele Unite ale Americii nu se lasa mai prejos. In urma masurilor luate de presedintele Barack Obama, rezultatele economice incep sa arate semne incurajatoare.

In al doilea trimestru, productivitatea non-agricola a crescut cu 6,4 procente, fata de nivelul din aceeasi perioada din anul trecut, inregistrat cea mai semnficativa majorare din ultimii sase ani. In primul trimestru, productivitatea castigase doar 0,3 procente, desi, initial, se raportase o crestere de 1,6%.

"Este o veste buna, pentru ca pastreaza inflatia la un nivel scazut. Pe de alta parte, inseamna ca se poate face mai mult, cu oameni mai putini", a spus economistul sef la Raymond James & Associates, Scott Brown, pentru Reuters.

Deja analistii numara dovezile potrivit carora "Marea Recesiune" ar fi evitat SUA. In al doilea trimestru, produsul intern brut a scazut cu doar 1%, comparativ cu scaderea de 6,4% din primele trei luni ale anului.

De asemenea, pretul locuintelor s-a stabilizat, iar tranzactiile imobiliare au inregistrat o crestere de 11 procente, intre mai - iunie 2009.

O alta veste buna este redresarea sistemului financiar, multe dintre marile banci americane anuntand profituri si incepand sa-si plateasca datoriile catre stat.

Iar, cel mai bun semn, cred analistii, este faptul ca rata somajului a scazut, doar 247.000 de persoane pierzandu-si locul de munca in iulie, adica jumatate fara de numarul concediatilor din fiecare luna din primavara.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Tehnologia informației și comunicațiilor a adus în 2021 economiei românești valoare adaugată sub media europeană
Valoarea adăugată a sectorului tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) al UE a fost în 2021 echivalentă cu 5,5% din valoarea adăugată brută a economiei europene. România s-a...
#sua, #china, #recesiune, #economie , #stiri Barack Obama