Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

SUA: Rusia isi compromite sansele de a avea o mai mare influen?? pe plan mondial

SUA: Rusia isi compromite sansele de a avea o mai mare influen?? pe plan mondial

Consilierul lui George W. Bush pe chestiuni de securitate nationala, Stephen Hadley, va spune intr-un discurs ca o Rusie "care continua sa-si ameninte vecinii" si sa "manipuleze accesul la energie" isi compromite ambitiile de a avea o influenta mai mare in lume, relateaza AFP."O Rusie care continua sa-si ameninte vecinii si sa manipuleze accesul lor la energie isi compromite toate aspiratiile de a avea o mai mare influenta pe plan mondial", va spune Hadley intr-un discurs.


Fragmente din text au fost facute publice in avans de catre Casa Alba.


Hadley va prezenta "agresivitatea si intentiile incerte"ale Rusiei ca una dintre marile dificultati cu care se va confrunta Barack Obama dupa preluarea functiei, la 20 ianuarie.


Miercuri, premierul rus Vladimir Putin a ordonat Gazprom sa inceteze toate livrarile de gaz ce tranziteaza Ucraina, pentru a impiedica, dupa cum a spus, "furtul" gazului rus de catre Kiev.


Nu este prima data cand Statele Unite acuza Rusia ca se serveste de arma energetica. Ucraina este unul dintre marii aliati ai SUA.


Intr-un discurs in care va apara cei opt ani de politici externe ale lui Bush, Hadley va sublinia ca SUA si Rusia sunt "parteneri pe multe fronturi" - in reducerea arsenalelor nucleare, in dosarul nuclear iranian, in conflictul israeliano-palestinian. "Insa, in acelasi timp, vedem ca nu pot exista parteneri reali fara valori democratice impartasite", potrivit acestuia.


"In masura in care Rusia nu respecta drepturile si libertatile propriului popor si ale vecinilor sai, amploarea parteneriatului nostru este redusa", potrivit lui Hadley.


"Viitoarea administratie se va confrunta cu dificultatea reprezentata de dezvoltarea cooperarii noastre, in acelasi timp trebuind sa faca fata agresivitatii si intentiilor incerte ale acestei tari", va sublinia el.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1344 ori