SUA evita "inchiderea guvernamentala"

Sambata, 09 Aprilie 2011, ora 14:43
1236 citiri
SUA evita "inchiderea guvernamentala"

Presedintele american Barack Obama a anuntat vineri noapte ca democratii si republicanii au ajuns la o intelegere in privinta bugetului care va permite evitarea situatiei de "inchidere a serviciilor guvernamentale", care ar fi dus la o paralizie a activitatilor bugetare, relateaza CNN, conform NewsIn.

Congresul a votat in cursul noptii o rezolutie pe termen scurt care va permite guvernului sa functioneze pana joia viitoare, timp in care urmeaza sa se ajunga la un acord final.

In lipsa acestui compromis, guvernul american ar fi fost nevoit sa-si suspende cea mai mare parte activitatilor incepand de vineri de la miezul noptii (sambata, ora 7.00, ora Romaniei), iar sute de mii de bugetari ar fi fost trimisi acasa, situatie cu care americanii nu s-au mai confruntat de 15 ani, din timpul mandatului democratului Bill Clinton.

"Guvernul va functiona in continuare, pentru ca astazi, americanii cu crezuri diferite au fost din nou soldidari. In ultimele ore care mai ramasesera pana cand guvernul nostru ar fi fost fortat sa ajunga in situatia de a se inchide, liderii ambelor partide au ajuns la o intelegere", a anuntat Barack Obama.

Liderii Congresului, republicanul John Boehner si democratul Harry Reid, au explicat, la randul lor ca au cazut de acord in privinta unei reduceri istorice a cheltuielilor bugetare pentru anul fiscal care a mai ramas, precum si asupra unei intelegeri pe termen scurt, care va permite evitarea inchiderii serviciilor guvernamentale, timp in care cele doua camere ale Congresului si Casa Alba vor ajunge la un acord final.

Republicanii au obtinut o reducere de 78,5 miliarde de dolari din propunerea initiala de buget pe 2011 pe care o facuse Casa Alba, ceea ce inseamna o reducere a cheltuielilor de 37,8 miliarde de dolari pentru cele sase luni care au mai ramas din anul fiscal american.

Presedintele Obama a recunoscut ca aceste taieri bugetare sunt "dureroase, dar necesare".

Imediat dupa aceste anunturi, Congresul a votat o rezolutie de finantare pe sapte zile, care permite functionarea in continuare a agentiilor guvernamentale pana cand se va ajunge la o intelegere definitiva asupra bugetului.

#sua, #inchidere guvernamentala, #compromis, #republicani , #stiri Barack Obama