SUA a dat 107 miliarde de dolari unor companii care fac afaceri cu Iranul

Duminica, 07 Martie 2010, ora 23:33
1663 citiri
SUA a dat 107 miliarde de dolari unor companii care fac afaceri cu Iranul

Administratia americana a alocat in ultimii zece ani peste 107 miliarde de dolari unor companii straine si societati multinationale din SUA care fac afaceri cu Iranul, a relatat duminica ziarul New York Times, citat de AFP.

In ciuda dorintei afisate de administratie de a descuraja investitiile in republica islamica, aceste sume au fost acordate prin contracte, subventii sau alte plati, precizeaza cotidianul, care a analizat arhive oficiale si documente ale firmelor respective.

Potrivit anchetei New York Times, din cele 107 miliarde de dolari, 15 miliarde au revenit unor intreprinderi care sfideaza deschis sanctiunile americane asupra investitiilor in sectorul energetic iranian.

Ca si administratia fostului presedinte George W. Bush, cea a lui Barack Obama a trimis mesaje ambigue catre companii in ceea ce priveste tranzactiile cu Iranul, afirma publicatia.

Astfel, cele doua administratii au recompensat grupuri ale caror interese comerciale erau in conflict cu obiectivele americane in materie de securitate.

Peste doua treimi din bani au revenit unor firme implicate in sectorul energetic din Iran, un bastion al Gardienilor Revolutiei, puternica armata ideologica a regimului iranian.

Or, acest grup, a carui influenta a crescut in ultimii ani, este vizat de noile sanctiuni propuse de administratia Obama din cauza implicarii in programul nuclear controversat al acestei tari.

Printre companiile straine citate in ancheta New York Times ca intrand in contradictie cu sanctiunile americane figureaza firma sud-coreeana Daelim Industrial, grupul petrolier anglo-olandez Royal Dutch Shell sau gigantul petrolier public al Braziliei, Petrobras.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Dotează igienic intrările în spațiul tău de business, pentru o bună curățenie și siguranță!
Indiferent de domeniul de activitate, în afaceri, igienă și siguranța nu ar trebui să fie niciodată neglijate. Exista anumite in care acest aspect este cu atat mai important, intrucat...
#sua, #iran, #companii, #afaceri, #miliarde , #stiri Barack Obama