Statele Unite aloca sute de miliarde de dolari pentru banci

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 09:23
2361 citiri
Statele Unite aloca sute de miliarde de dolari pentru banci

Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Timothy Geithner, a prezentat un plan de stabilizare a sistemului financiar, mobilizand sute de miliarde de dolari pentru "relansarea creditarii", "consolidarea bancilor", sustinerea proprietarilor imobiliari si a intreprinderilor mici si mijlocii, scrie AFP.

Aceasta "revizuire fundamentala" a planului creat de guvernul american anterior prevede o noua alocare de fonduri publice pentru bancile care au nevoie de acestea, a declarat Geithner.

Trezoreria va crea o companie pentru regruparea investitiilor acordate bancilor de statul federal, a indicat Geithner, fara sa precizeze care este cuantumul pe care Trezoreria prevede ca il va aloca in acest scop.

Ajutorul de la stat fiind "un privilegiu, nu un drept", Geithner a anuntat o inasprire a conditiilor de alocare a fondurilor contribuabililor pentru institutiile financiare.

Seful Trezoreriei americane a anuntat, totodata, crearea unei structuri de capitaluri mixte public-private, dotate intr-o prima etapa cu 500 miliarde dolari, pentru preluarea activelor incerte care ingreuneaza bilanturile contabile ale bancilor.

Fondurile alocate acestei structuri ar putea ajunge ulterior pana la 1.000 miliarde dolari.

Curatarea bilanturilor bancilor este privita ca o etapa preliminara de revenire la functionarea normala a pietei de credit, vitala pentru economia americana.

In al treilea rand, a mai spus Geithner, Federal Reserve (Fed) - banca centrala americana - si Trezoreria vor extinde programul de sustinere a creditelor destinate consumului si companiilor, fiind gata sa le finanteze cu pana la 1.000 miliarde dolari. Acest program, ce nu a fost lansat inca, prevedea initial alocarea unei sume de 200 miliarde dolari.

Geithner a indicat, de altfel, ca va anunta in urmatoarele saptamani un plan "complet" pentru sectorul imobiliar care sa vina in ajutorul proprietarilor ce se confrunta cu executari silite.

Seful Trezoreriei americane a mai spus ca presedintele Barack Obama s-a angajat sa reformeze integral sistemul de reglementara financiara din Statele Unite.

#creditare, #geithner, #miliarde, #plan, #relansare, #sua, #trezorerie , #stiri Barack Obama