Specialistii lui Obama vor sa extinda de urgenta programul de 700 miliarde dolari

Vineri, 09 Ianuarie 2009, ora 11:49
845 citiri

Echipa de specialisti a presedintelui ales al SUA, Barack Obama, lucreaza pentru extinderea de urgenta a programului de salvare in valoare de 700 miliarde dolari, destinat initial institutiilor financiare, pentru a ajuta municipalitatile, afacerile mici, proprietarii de locuinte si alti consumatori. Echipa lui Obama cauta, de asemenea, mijloace prin care guvernul sa isi poata consolida controlul asupra companiilor financiare, potrivit The Washington Post, preluat de Reuters.


Specialistii presedintelui ales propun ca, in schimbul ajutorului primit, bancile sa micsoreze compensatiile financiare acordate managerilor sub nivelul impus de administratia Bush.


Pana in prezent, Trezoreria SUA are acces la doar jumatate din fondurile de 700 de miliarde de dolari aprobate de Congres in octombrie pentru stabilizarea sectorului financiar, iar politicienii pregatesc terenul legislativ pentru accesarea restului de bani.


Echipa lui Obama are sanse reduse sa castige aprobarea Congresului pentru accesarea restului de fonduri fara sa modifice programul, din cauza criticilor legiuitorilor, potrivit unor surse apropiate situatiei, citate de The Washington Post.


Secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, a declarat, miercuri, ca Obama , care va prelua functia de presedinte cu drepturi depline pe 20 ianuarie, va decide cum va folosi cea de-a doua jumatate a fondurilor.


O parte din legiuitorii americani privesc cu scepticism programul de salvare deoarece, in opinia lor, prima transa de 350 de miliarde de dolari nu a dezghetat piata creditelor.


Munca echipei lui Obama s-a concentrat, in principal, asupra stabilirii principiilor care vor defini clar destinatia programului si conditiile in care guvernul va acorda ajutor financiar companiilor.


Obama a promis, joi, intr-un discurs, o reducere a impozitelor de 1.000 de dolari pentru 95% din gospodariile americane ca parte a programului de 775 de miliarde de dolari pregatit de administratia sa pentru relansarea economiei.


Planul va rula doi ani si prevede reducerea fiscalitatii cu 40%, respectiv 300 de miliarde de dolari.


Presedintele ales a recunoscut ca programul sau va duce la cresterea deficitului bugetar pe termen scurt, sacrificiu acceptabil pentru rezolvarea problemei somajului, a veniturilor si a increderii in economie.


Paulson va fi inlocuit in functia de secretar al Trezoreriei de Timothy Geithner, iar audierea de confirmare ar putea avea loc saptamana viitoare.