Senatul SUA a blocat reforma agentiei de supraveghere NSA

Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 09:32
1670 citiri
Senatul SUA a blocat reforma agentiei de supraveghere NSA
Foto: NSA

Senatul Statelor Unite a blocat marti cel mai ambitios proiect de reformare a aparatului de supraveghere al NSA propus dupa dezvaluirile lui Edward Snowden, in pofida sustinerii acestuia de catre presedintele Barack Obama si aparatorii libertatilor individuale.

Sustinatorii reformei au obtinut doar 58 de voturi din 100 intr-un vot de procedura, in timp ce erau necesare 60, pentru a introduce textul pe ordinea de zi a Camerei superioare a Congresului si a initia dezbaterile, scrie Mediafax.

Aproape toti republicanii au votat impotriva, fiind ostili unor modificari prea radicale, in opinia lor, a atributiilor NSA, aflata in centrul unui scandal dupa ce Snowden a transmis documente secrete cotidianului The Guardian, in iunie 2013.

Dezbaterile asupra reformei NSA se vor amana pentru 2015

Esecul de marti urmeaza sa determine amanarea pentru 2015 a oricarei dezbateri asupra reformei NSA, cand o lege care reglementeaza activitatea agentiei urmeaza sa fie prelungita de catre Congres sau sa expire.

Proiectul de reforma, numit USA Freedom Act, privind prelungirea si modificarea dispozitiilor Patriot Act, adoptat de urgenta dupa atentatele din 11 septembrie 2001, are scopul de a restrange capacitatile de supraveghere ale NSA in Statele Unite si de a creste transparenta, pentru a pune capat anumitor practici care i-au socat pe americani.

"Era probabil cea mai buna ocazie de reformare a programului cu privire la metadatele telefonice, mentinand capacitatea Guvernului de a utiliza acest instrument in vederea impiedicarii atentatelor", a deplans Dianne Feinstein, presedinta democrata a Comisiei pentru Informatii, referindu-se la programul care permitea NSA sa colecteze date despre apelurile efectuate pe teritoriul Statelor Unite.

"Blocarea acestui proiect garanteaza ca programele de supraveghere in masa ale NSA vor continua timp de cel putin sase luni si, potential, chiar mai mult", a reactionat Center for Democracy and Technology, una dintre numeroasele asociatii care a depus acest proiectul de reforma.

#reforma NSA, #sua nsa, #senat sua nsa , #stiri Barack Obama

Curs valutar

1 EUR = 4.9716 RON

0.0007

1 USD = 4.5645 RON

-0.0025
  1. Putin a infiltrat un cal troian într-un stat NATO: 60 de ani va depinde de Rusia
  2. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  3. Vești proaste: Cresc taxele! La cât va ajunge impozitul pe venit dacă se păstrează cota unică în 2025
  4. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  5. Banii trimiși în țară de românii din diaspora, nivel record. Cu ce sumă au "peticit" deficitul de cont curent al României
  6. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere