Seful consilierilor economici ai lui Obama a primit 5 milioane de dolari de la un fond speculativ

Sambata, 04 Aprilie 2009, ora 09:35
1227 citiri
Seful consilierilor economici ai lui Obama a primit 5 milioane de dolari de la un fond speculativ

Lawrence Summers, presedintele Consiliului economic consultativ al lui Barack Obama, a fost platit anul trecut cu 5,2 milioane de dolari de catre fondul speculativ D.E.Shaw, potrivit documentelor date publicitatii vineri de Casa Alba, relateaza Reuters.

Summers, fost secretar american al Trezoreriei si fost decan al Universitatii Harvard, a devenit oficial consilier al presedintelui in 20 ianuarie. Anterior, el lucrase ca director cu jumatate de norma la D.E.Shaw, dupa ce se retrasese de la Harvard.

El a primit si 2,7 milioane de dolari pentru discursuri si participari la conferinte de la mai multe organizatii si companii, inclusiv cateva cu probleme de pe Wall Street.

Astfel, Summers a primit 67.500 de dolari de la JP Morgan, 45.000 de la Citigroup, 135.000 de la Goldman Sachs si 67.500 de la Lehman Brothers, care a dat faliment anul trecut. Consilierul lui Obama a avut venituri consistente si de la Harvard si din investitii.

Ca presedinte al Consiliului economic consultativ al Casei Albe, Summers este una dintre vocile cu influenta asupra politicilor economice ale lui Obama si solutiilor pentru combaterea crizei financiare si economice.

Documentele date publicitatii legate de Summers si alti oficiali de la Casa Alba care lucreaza cu Obama pentru solutionarea crizei financiare se refera la anul 2008 si primele luni ale acestui an. Documentele arata ca multi dintre consilierii importanti ai lui Obama au primit salarii mari de la companiile la care lucrau, au ocupat functii in consilii de administratii ale unor corporatii sau au avut pachete de actiuni la companii sau fonduri de investitii.

Astfel, consilierul pentru securitate nationala James Jones a anuntat ca a primit peste un milion de dolari ca director la Boeing, Chevron si alte companii, dar a avut si un salariu si bonusuri de 900.000 de dolari de la Camera de Comert Americana.

David Axelrod, care i-a fost strateg de campanie si in prezent ii este consilier lui Obama, a avut un salariu de 896.776 de dolari la firma sa de consultanta AKP&D Message and Media, precum si dividende de 500.000 de dolari. A primit dividende de 151.914 de dolari si de la alta firma de management la care are actiuni, ASKPublic Strategies.

Axelrod a anuntat ca are un acord pentru vanzarea actiunilor la cele doua firme pentru suma de trei milioane de dolari in urmatorii cinci ani.

Valerie Jarrett, alt consilier de rang inalt al lui Obama, a raportat venituri de 346.687 din salarii de director la mai multe firme, inclusiv cea de consultanta Navigant, un fond de investitii in domeniul imobiliar si bursa de la Chicago.

Jarrett a avut si un salariu de 302.000 de dolari de la un dezvoltator de blocuri de locuinte, si 550.000 de dolari din salarii platite cu intarziere de aceeasi companie.

Aceste dezvaluiri intervin in contextul in care Obama a criticat salariile mari si bonusurile primite de sefii companiilor si a sugerat in mai multe randuri ca lipsa de etica din sectorul financiar este responsabila pentru criza financiara si economica actuala.

Fondurile speculative precum cel la care a lucrat Summers sunt deosebit de criticate in Europa, in special de catre Franta si Germania.

 

#consilieri, # bonusuri, # obama, # fonduri speculative, # prime, # criza , #stiri Barack Obama