Sarkozy si Merkel isi formuleaza exigentele pentru G20

Joi, 02 Aprilie 2009, ora 09:28
1374 citiri
Sarkozy si Merkel isi formuleaza exigentele pentru G20

Franta si Germania si-au formulat exigentele pentru o "noua reglementare" a sistemului financiar mondial miercuri, inaintea summitului G20 de la Londra, in timp ce presedintele american Barack Obama facea un apel la unitate, relateaza AFP.

Intr-o conferinta de presa comuna sustinut la o un hotel londonez, presedintele Nicolas Sarkozy si cancelarul Angela Merkel si-au reafirmat dorinta de a obtine rezultate concrete la summitul de joi, in special in domeniul reglementarii sectorului financiar.

"Suntem de parere ca, in lipsa unei reglementari noi, nu va exista incredere. Iar fara incredere, nu va exista relansare. Este un obiectiv major, care nu este negociabil", a spus Sarkozy. "Germania si Franta vor vorbi cu o singura voce (...) obiectivele noastre sunt aceleasi, si in ceea ce priveste principiile, si in ceea ce priveste solutiile.

Cerem rezultate (...). La Washington, am stabilit principiile, la Londra vrem lucruri concrete, rezultate", a continuat el. Nicolas Sarkozy a dat asigurari totusi ca are incredere in presedintele american Barack Obama in ceea ce priveste reglementarea.

"Sunt sigur ca ne va ajuta, sunt sigur ca ne intelege (...), dar poimaine va fi prea tarziu, deciziile le luam astazi si maine", a spus el. Intrebat in legatura cu amenintarile cu retragerea de la lucrarile summitului, daca rezultatele nu i se par suficiente, presedintele francez a raspuns cu o gluma:

"M-ar deranja sa plec, cand tocmai am ajuns". Intre timp, Obama isi facea debutul pe scena internationala cerand comunitatii internationale sa treaca peste divergentele aparute inaintea summitului celor mai industrializate tari din lume si al celor emergente.

"Avem responsabilitatea de a ne coordona actiunile si de a ne concentra asupra punctelor comune, si nu a divergentelor episodice", a declarat el dupa o intrevedere cu premierul britanic Gordon Brown la Downing Street. "Nu ne vom intelege asupra tuturor punctelor", a recunoscut el, apreciind insa ca summitul nu isi poate permite "jumatati de masura".

La randul sau, Brown a spus ca se asteapta la "negocieri dure", dar s-a declarat convins ca Nicolas Sarkozy nu se va retrage de la lucrarile summitului. Obama l-a intalnit pentru prima oara si pe omologul sau rus Dmitri Medvedev.

Cei doi si-au luat angajamentul de a discuta despre o cooperare "reciproca" in problema scutului antiracheta american si sa redeschida negocierile privind tratatul de reducere a armelor strategice START-1.

Discutand apoi si cu presedintele chinez Hu Jintao, Obama a anuntat ca va merge in China in a doua jumatate a acestui an. Barack Obama si sotia sa Michelle au mers la palatul Buckingham pentru o audienta privata cu regina Elizabeth a II-a, inaintea unui dineu la Downing Street, in prezenta tuturor participantilor la G20. 

#summit, # G20, # criza , #stiri Barack Obama